Skonkost till barn – snäll mat för magen när små barn är magsjuka
Magsjuka är en obehaglig sjukdom för både barn och vuxna, men barn blir extra utsatta när de drabbas av kräkningar. Läs mer om vilken mat som rekommenderas att ge ditt barn vid magsjuka.
När barn blir magsjuka, vilket ofta innebär symtom som kräkningar och diarré, är det viktigt att vara extra uppmärksam på deras kost. Magproblem kan leda till uttorkning och näringsbrist om de inte hanteras korrekt, vilket gör att valet av rätt mat och dryck är avgörande för barnets återhämtning.
Vad är magsjuka?
Magsjuka, vinterkräksjuka eller kräksjuka, hur du än väljer att benämna det, är en mycket vanlig sjukdom som påverkar magen och tarmarna. I de flesta fall är magsjuka inte farligt för barn, och det behövs sällan vård. Barn som drabbas av magsjuka upplever ofta symtom som kräkningar, diarré, feber, magont och kan känna sig extra trötta och illamående. Det är också vanligt att barn inte vill äta eller bara äter mycket små portioner.
Hur får man magsjuka?
Orsaken till magsjuka kan variera, men i Sverige är det oftast ett virus som sprids genom direktkontakt, via föremål eller genom luften. Magsjuka kan också framkallas av olika livsmedel. Det är därför viktigt att tidigt lära barn att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, särskilt innan måltider och efter toalettbesök. Magsjuka smittar som mest de första dagarna, så det är viktigt att stanna hemma när man är sjuk. Generellt ska man vara symtomfri i minst två dygn innan man återvänder till skola eller arbete.
Vad kan barn äta när de har magsjuka?
När barn drabbas av magsjuka är det viktigt att ändå försöka få i barnet näring och speciellt vätska eftersom kräkningar och diarré ökar risken för vätskebrist och uttorkning – vilket kan vara mycket farligt, främst för små barn. Men bör därför vara uppmärksam och se till arr barnet får i sig vätska regelbundet. Det bästa är att ge barnet vätskeersättning som också innehåller socker och salt som är viktigt för tarmens vattenupptagning. Om barnets kräkningar är intensiva bör de få i sig två teskedar vätskeersättning var femte minut för att kompensera för vätskan de förlorar när de kräks.
När det kommer till matintag är det oftast svårt att behålla mat vid magsjuka. Men du kan försöka ge skonkost i mindre portioner.
Vad är skonkost?
Skonkost, eller mild kost, är utformat för att vara lättsmält och skonsam mot en irriterad mage. Det är en form av diet som är särskilt utformad för att vara mild och skonsam mot matsmältningssystemet. Den används ofta när någon lider av mag- och tarmproblem, såsom magsjuka, gastrit, eller efter vissa medicinska ingrepp. Skonkost innebär att man äter livsmedel som är lättsmälta och inte irriterar magen eller tarmarna. Målet med skonkost är att minska belastningen på matsmältningssystemet och underlätta återhämtningen.
Tips skonkost – snäll mat för magen
Här är några förslag på snälla livsmedel som är bra när barnen är magsjuka:
- Kokt ris.
- Osötad äppelmos.
- Kokt potatis.
- Rostat vitt bröd.
- Kokta morötter.
- Kycklingbuljong.
- Yoghurt.
- Kokt fisk/Vit fisk.
- Kokt kyckling.
- Skorpor och kex.
- Salta pinnar.
- Saft eller avslagen läsk (med socker)
- Saftsoppa.
- Isglass.
När barnet väl börjar äta igen efter en magsjuka, är det viktigt att introducera vanlig kost gradvis.
Vad ska barn inte äta vid magsjuka?
På samma sätt som det finns rekommenderade livsmedel att ge sitt barn vid magsjuka, finns det också några saker man bör undvika:
- Fiberrik mat
- Citrusfrukter och saft med citrus
- Kaffe och koffein
- Kryddig eller stark mat
- Mjölkprodukter
- Fettrik mat exempelvis smör och mycket olja.
Huvudsaken är att barnet får i sig någon form av energi vid magsjuka så det är bättre att ge barnet det den vill äta än att de inte äter något.
Kom ihåg att alltid rådgöra med en läkare eller barnmorska om du är osäker på vad som är bäst för ditt barn, särskilt om symtomen är allvarliga eller långvariga.
Källor: MyNanny, Primavård och 1177
Läs mer:
Då kommer barnbidraget 2024: Alla datum