Hur länge håller kantareller? Vi reder ut
Jakten på kantareller har börjat och många svenskar ger sig ut i skogen för att testa svamp-lyckan. Men hur förvarar man egentligen kantareller på bästa sätt? Nedan finner du all information du behöver för att ta hand om ditt guld.
Kantareller är skogens guld, med sin gyllene färg och delikata smak, är en favorit bland svampplockare och kockar. Och när de gyllene svamparna börjar kika upp från jorden i juli beger sig många svenskar ut i skogarna för att testa svamp-lyckan. Det är en oskriven regel att man aldrig frågar om svenskarnas svampställen, eftersom man helt enkelt inte vill dela med sig av sina kantarellgömmor.
Gula kantareller är en uppskattad ingrediens hos många svenskar, oavsett om det är en kantarellmacka, en pasta eller en sås som ska tillredas. Men för att man ska kunna njuta av svampens fulla potential är det viktigt att veta hur man bäst förvarar dem. Hur länge håller sig kantareller egentligen fräscha?
Hur länge håller kantareller i kylen?
Kantarellen är en relativt tålig svamp jämfört med många andra. Men de gör sig allra bäst om man tillagar dem ganska direkt från det att du plockat den.
Efter att kantarellerna plockats ska de förvaras i kylskåpet eller på en annan kall plats, och gärna i en försluten papperspåse. Dock klarar sig inte svampen i kylen i mer en ett par, tre dagar innan den börjar bli slemmig och illaluktande.
Hur länge håller kantareller i frysen?
Har du inga planer på att använda dig av svampen i närtid är det allra bästa förvaringssättet att frysa in svampen. Om du fryser in svampen som den är klarar den sig i frysen i ungefär sex månader innan den börjar bli dålig.
Du kan däremot förvälla kantarellerna innan du fryser in dem, för längre hållbarhet.
Hur länge håller förvällda kantareller i frysen?
Att förvälla kantareller innebär att du vill reducera vätskan i dem. Genom att koka upp svampen utan matfett och kryddor, stoppar det svampenzymernas nedbrytningsaktivitet och överflödig vätska att ångas bort.
Efter förvällningsprocessen låter du kantarellerna svalna och lägg dem i en tätförslutande påse, och stoppa in i frysen så håller dem i omkring ett år.
Kan man torka gula kantareller?
Faktum är den gula kantarellen inte lämpar sig att torkas, den blir besk i smaken och seg i konsistensen. Däremot passar den gula kantarellens kusin – trattkantarellen utmärkt att torkas ner.
Däremot kan du sylta gula kantareller, vilket gör att de håller upp till tre månader om de förvaras svalt.
Källa: Mathem och Too good to go