Vi listar alla rätter på julbordet!
Vi listar alla rätter på julbordet! - Foto: Henrik Holmberg / TT, ANDERS WIKLUND / TT

Vad har man på julbordet? Vi listar alla klassiker

Vad består egentligen ett klassiskt julbord av? Vi listar alla traditionella komponenter på buffén – så att du inte råkar missa något!


Julbordet är ett smörgåsbord av traditioner – bokstavligt talat! Med allt från sill och skinka till köttbullar och knäck är det en högtidsmåltid som bjuder på något för alla smaker. Men vad är det egentligen som gör ett julbord komplett? Här listar vi alla klassiker som hör julbordet till – så att du kan vara säker på att inget viktigt saknas när det är dags att slå dig ner och njuta av årets mysigaste måltid.

Traditionella julbordet består av 7 tallrikar 

Julmaten förändras med tiden, och vissa traditionella rätter, som grisfötter och aladåb, har blivit alltmer ovanliga på moderna julbord.

I takt med att fler vill minska på köttkonsumtionen – som ju är en stor del av det klassiska julbordet – hittar nya rätter sin plats. Till exempel har den kokta kålen på många håll fått ge vika för fräscha kålsallader med juliga influenser. 

Det traditionella julbordet består av sju olika tallrikar – här guidar vi dig igenom det klassiska upplägget. 

  • Tallrik 1: Sill och potatisen – Börja med sill i olika smaker, sillsallad och gubbröra, kokt potatis och kanske en klick gräddfil med hackad gräslök.
  • Tallrik 2: Kalla fiskrätter – Fortsätt med andra kalla fiskar som gravad eller rökt lax, lutfisk och tillbehör som hovmästarsås eller rom.
  • Tallrik 3: Kallaskuret – Gå vidare till kallskuret som julskinka, rökt kött, pastej och sylta, tillsammans med senap och inlagda grönsaker.
  • Tallrik 4: Det småvarma – Nu är det dags för köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse och annat varmt – gärna med rödkål.
  • Tallrik 5: Lutfisk – Med klassisk vit sås och en rejält dos kryddpeppar.
  • Tallrik 6: Ostarbrickan – Runda av med olika ostar. 
  • Tallrik 7: Dessert – Avsluta med ris a la malta, julgodis som knäck och kola, samt kanske en bit saffranskaka eller pepparkakor.
Foto: Christine Olsson/TT

Vad har man på julbordet? 

Det varierar såklart vad man serverar till julbordet. Men här listar vi alla rätter som traditionellt sätt ska finnas på buffén. 

Kalla rätter på julbordet

  • Oliks sorters sill: Inlagd, senap och skärdgårdssill
  • Strömming
  • Sillsallad
  • Ägghalvor
  • Lax: Gravad, kallrökt, varmrökt
  • Strömmingslåda
  • Sylta: Kalvsylta, rullsylta, pressylta
  • Julskinka
  • Rödbetssallad
  • Sallader: Rödkålssallad, grönkålssallad
  • Leverpastej
  • Paté
  • Fårfiol
Foto: Henrik Holmberg / TT

Varma rätter på julbordet

  • Janssons frestelse
  • Prinskorv
  • Julkorv
  • Köttbullar
  • Kål: rödkål, grönkål, brunkål
  • Brysselkål
  • Revbensspjäll
  • Dopp i grytan
  • Potatis
  • Lutfisk
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tillbehör

  • Senap, olika sorter
  • Vörtbröd
  • Julknäckebröd
  • Kavring
  • Smör
  • Julost
  • Stilton eller Cheddar
  • Dessertostar
  • Gravlaxsås
  • Cumberlandsås
  • Inlagd gurka
  • Inlagda rödbetor
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Sötsaker

  • Russin & mandlar (till glöggen)
  • Risgrynsgröt
  • Ris á la malta
  • Saftsås
  • Pepparkakor
  • Knäck
  • Ischoklad
  • Kola
  • Polkagrisar
  • Clementiner
  • Dadlar
  • Nötter
  • Fikon
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

MISSA INTE: 

10 vegetariska alternativ till julbordet

Då slutar barn tro på tomten– svaret till föräldrar

Lyxig julklapp till pojkvännen – 25 tips

Jul
/
/
stats