Kan man frysa in risgrynsgröt – hur förvarar man gröten bäst?
Har du gjort lite för mycket risgrynsgröt? Ingen fara vi hjäper dig med hur du ska förvara överbliven tomtegröt, så du kan njuta av den hela julen!
Risgrynsgröt hör julen till, eller hur? Den där varma, krämiga skålen som sprider doften av kanel och julstämning i hela huset. Men vad gör man när ögonen varit större än magen och det blir gröt över? Kan man frysa in den och spara till ett annat tillfälle – eller är risken att gröten blir en sorglig klump i frysen?
Hur gör man egen risgrynsgröt?
Runt julen är det många som avnjuter en skål med tomtegröt till frukost, lunch eller middag. Och de flesta känner nog igen den klassiska blårutiga korven fylld med gröt som finns i matbutikerna. Men det är faktiskt inte så svårt att göra egen tomtegröt.
Aningen kan man koka gröten i kastrull. Då blandar man ingredienserna: Grötris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Koka upp och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
Efter 10 minuter tillsätter man mjölken och rör om. Koka återigen upp och låt gröten svälla på svag värme under lock 30-40 minuter. Smaka eventuellt av med socker. Servera med kanel och mjölk eller saftsås!
Kan man göra risgrynsgröt i ugnen?
Trots att det inte är svårt i teorin att koka egen risgrynsgröt, kan det i praktiken vara en utmaning att inte bränna vid gröten under de sista minutrarna, trots att man rör som en galning för att undvika just detta.
Finns det något smidigare sätt? Tänka sig att det gör det. Det finns flera recept på julgröt i ugn.
Och på Instagram har Ekotipset tipsat om sitt bästa recept på risgrynsgröt i ugn – enkelt och utan risk för att gröten ska brännas vid. I ett inlägg beskriver kontot det exakta tillvägagångssättet:
"Lägg alla ingredienser i en form, ställ alarm på mobilen och glöm gröten tills den är klar. I detta recept behöver gröten inte kokas på spisen innan alls och det här är den godaste tomtegröten jag någonsin ätit.
DU BEHÖVER: (för ca 6 pers, gör gärna dubbel sats!)
• Eko mjölk, 2 liter
• Eko grötris, 4 dl
• Eko smör, 3-4 msk
• Eko vaniljpulver, 1 tsk
• Eko ceylonkanel, 1 tsk (eller 2 kanelstänger)
• Salt, 1 tsk
• Ev. en mandel för ”mandeln i gröten”
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Häll alla ingredienser i en ugnsfast form, blanda och ställ in i mitten av ugnen.
3. Vänta 1-1,5 timme och rör om. (Det tunna ”täcket” på toppen kan tas bort men är ej nödvändigt - det är gott.) Använd ugnssäkert lock om du vill slippa täcket.
4. Klart"
Hur värmer man julgröt?
Har du förberett en stor batch gröt och vill värma den dagen efter – det går alldeles utmärkt. Du förvarar gröten i kylen, det är bara att lägga i en skål med plast eller lock i kylen. Sen kan man värma upp den i mikron eller slå i lite vatten eller mjölk och låta den puttra kort i en kastrull på svag värme.
När gröten blivit kall blir den nämligen väldigt tjock, då kan man spä ut den med mera mjölk för att uppnå önskad konsistens igen, under tiden man värmer upp den.
Hur lång hållbarhet har risgrynsgröt?
Enligt Arla kan man med fördel göra en rejäl batch gröt när man ändå är igång, gröten håller sig nämligen i kylskåpet i 3-4 dagar.
Kan man frysa risgrynsgröt?
Men om man har gjort en alldeles för stor batch som man inte kommer kunna äta under grötens hållbarhetstid i kylskåpet? Kan man frysa in gröten då?
Det går alldeles utmärkt att frysa hemlagad gröt. Om du fryser in gröten i små portioner är det lätt att plocka fram vid behov och värma upp en portion i taget!
Även gröt som man köper färdig i butik går bra att frysa in. Så här skriver Arla på sin hemsida:
”Det går fint, men gröten kan skära sig något vid upptining men det fixas lätt till genom att värma upp och röra om i gröten ordentligt. Kanske behöver det röras ner lite mjölk eller grädde i gröten också.”