Därför ska du inte förvara ditt bröd i kylen
Kylskåpet är en riktig bov när det kommer till att förvara ditt bröd i. Faktum är att kylen kan förvandla ditt fluffiga favoritbröd till en torr och tråkig historia snabbare än du hinner säga "frukostmacka". Här är varför!
Har du också hört att det är bra att förvara bröd i kylen för att hålla det fräscht längre? Då är du inte ensam! Men det är faktiskt inte att föredra. Iallafall enligt Anges Wold, professor i klinisk bakteriolog.
Därför ska du inte förvara bröd i kylen
I podden ”Fråga Agnes Wold” svarar professorn på frågor som lyssnarna skickat in. I avsnittet ”Agnes Wold om plastfobin och saker vi tror är farliga”, får hon en fråga om huruvida det är farligt att äta en smörgås, med smör och pålägg, som stått ute hela dagen. Hon menar att det inte är det – däremot avråder hon för att göra annat med brödet:
– Bröd ska ju inte vara i kylen för att det gör att stärkelsen åldras på ett osannolikt sätt. Det finns två sätt att förstöra den och dels är det kylförvaring, men ännu värre är det att mikra bröd. Då blir det i princip otjänligt som människoföda, man kan bara äta den precis när den kommer ut från mikron.
Däremot är det ingen hälsofara att förvara brödet i kylen eller att mikra det. Utan det påverkar smaken negativt.
– Det finns ju folk som får för sig att man ska ha bröd i kylen nämligen, det vill jag kraftfullt avråda från. Inte av hälsoskäl men det åldras mycket mer än om det ligger framme i en påse på bänken.
Förvara brödet rätt så håller det längre
Att förvara maten rätt gör så att den håller längre. Det kan tyckas självklart men i vissa fall är det lättare sagt än gjort.
Bröd trivs bäst i rumstemperatur, inte i kylskåpet. När mjukt bröd hamnar i kylen torkar det snabbt ut och blir smuligt – inte särskilt aptitligt, eller hur? Om du inte äter mycket bröd på en gång är frysen ett mycket bättre alternativ. Ett smart knep är att skiva brödet innan det fryses in, så kan du enkelt plocka fram precis så många skivor du behöver. Hårt bröd då? Det är redan torrt av naturen och mår bäst av att förvaras torrt. På så sätt kan det hålla sig gott nästan hur länge som helst!
Mjukt bröd har en tendens att börja mögla efter ungefär en vecka, även om vissa sorter håller längre. Men oroa dig inte, den långa hållbarheten betyder inte nödvändigtvis att brödet är fyllt med konserveringsmedel. Idag bakas många bröd under mycket hygieniska förhållanden, vilket minskar risken för att mögelsporer ska ta fäste – något som förlänger hållbarheten naturligt. Dessutom har surdegsbröd en liten superkraft: det håller sig färskt längre än många andra brödsorter.