Hur länge håller vispad grädde? Vi reder ut
Vispad grädde kan vara gott till de flesta efterrätter, men går det att spara vispad grädde i kylen? Här är allt du behöver veta om vispgrädde.
Vispad grädde är en älskad ingrediens i många desserter och bakverk, men ibland blir det lite över efter middagen eller kalaset. Frågan är: kan man egentligen spara vispad grädde i kylen, och hur länge håller den sig fräsch?
MISSA INTE: Tips på flytande mat som mättar
Vispad grädde
Grädde är en mejeriprodukt som utvinns från komjölk och består till stor del av fett. Det finns flera typer av grädde, där fetthalten varierar beroende på användningsområde – från matlagningsgrädde med cirka 10–15 % fett till vispgrädde med minst 36 % fett.
Vispgrädde kan vispas till en fluffig konsistens tack vare dess höga fetthalt, någonting som är populärt att ha i efterrätter.

MISSA INTE: Så fryser du smör på bästa sätt
Hur länge håller vispad grädde i kylen?
Vispad grädde ska användas så snart som möjligt efter att det har vispats. Man kan förvara vispad grädde i kylen, men grädde är känslig för bakterietillväxt och ska därför förvaras kallt för att hålla sig fräsch.
Ett säkrare alternativ är att frysa in den vispade grädden. Enligt Arla kan man dock behöva röra om den vispade grädden efter att den har tinat upp för att den ska återfå sin fluffighet.
Enligt Livsmedelsverket håller kyld mat längre ju lägre temperaturen är i kylskåpet. Har man en högre temperatur i kylskåpet håller grädden därför inte lika länge som om temperaturen ligger på stabila 4 grader °C.
Under goda omständigheter kan grädden sparas i några dagar.

LÄS MER: