Hur länge håller honung?
Hur länge håller honung? - Foto: Janerik Henriksson/TT Johan Nilsson/TT

Kan honung bli dåligt? Vi reder ut

Honung är gott både i mat och i en kopp te, men hur länge kan man egentligen spara honung innan den blir dålig? Här är svaret.


Honung är en älskad klassiker i många hushåll. Från att förgylla en kopp te till att lyfta smaken i både matlagning och bakning. Dessutom är den naturliga sötman och de välkända hälsofördelarna en anledning till att burkar med gyllene honung ofta har en självklar plats i skafferiet.

Men hur länge håller sig honung egentligen bra? Kan den bli dålig, eller är den en av de få råvaror som verkar stå emot tiden? 

MISSA INTE: Hur länge håller vispad grädde? Vi reder ut

Honung – så blir det till?

Honung blir till i ett samarbete mellan natur och bin. Bina flyger nämligen från blomma till blomma för att samla nektar, vilket är en söt vätska som blommorna producerar för att locka till sig pollinerare. Bina suger upp nektarn och i bikupan lämnar bina över nektarn till andra arbetsbin. Bina i kupan tuggar i sin tur på nektarn. 

Bina tillsätter sedan enzymer som bryter ner sockret och till slut placerar de nektarn i bivaxkakan. Allra sist fläktar bina sina vingar intensivt för att hjälpa vattnet i nektarn att avdunsta. Här blir honungen gyllene och trögflytande, precis som vi känner igen den. 

MISSA INTE: Vad barn kan äta efter magsjuka – skonsamma tips

Biodling. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

MISSA INTE: Sova under graviditeten? Mammor i forumet berättar

Blir honung gammalt?

Honung är ett populärt inslag hemma i stugorna, men hur länge kan man egentligen spara en öppnad bruk?

Länge, visar det sig. Enligt Illustrerad vetenskap kan honung nämligen hålla i princip för evigt – om det förvaras på rätt sätt. 

För maximal hållbarhetstid ska honungen placeras i en burk med tättslutande lock, vilket gör att ingen luft eller fukt tränger in.

Anledningen till att honungen håller så länge handlar om att honung består av mycket socker, lite vatten och de speciella enzymerna som bina tillsätter i bikupan. 

Honung. Foto: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER:

Därför ska du inte förvara ditt bröd i kylen

Middagsbjudning: Hur du förbereder lasagne dagen innan

Mat
stats