Hemliga knepet till ditt kaffe
Hemliga knepet till ditt kaffe - Foto: Envato, Pexels

Därför ska du ha olivolja i kaffet – här är fördelarna

Är du en kaffeälskare av rang? Då är detta tipset för dig. Med bara en tesked kan du förändra hela ditt kaffegame och det kommer med en hel del hälsofördelar.


Det finns få saker som kan mäta sig med doften av nybryggt kaffe en tidig morgon. För många är det inte bara en dryck – det är en livlina, en kär vän och ibland det enda som får oss att känna oss som människor igen efter en tuff natt med barnen eller efter en lång arbetsvecka. 

Men med ett enkelt knep kan du förbättra kvaliteten på ditt kaffe? Metoden är redan populär på flera platser i världen och hemligheten finns förmodligen redan i ditt kök!

Hemliga ingrediensen i ditt kaffe

Hemligheten ligger nämligen i att tillsätta olivolja till ditt kaffe – en tesked kan göra mer än att bara sätta smak till ditt kaffe. Även om kombinationen låter lite märklig har det länge varit populärt i länder som Singapore och Tibet, där både kaffe och te ofta kompletteras med olika fetter som en del av kosten. Detta rapporterar sajten smakosze.pl, enligt norska Dagens.no

Foto: Envato.com

Därför ska du ha olivolja i kaffet

Enligt experter är olivolja en värdefull källa till polyfenoler, som hjälper till att neutralisera fria radikaler i kroppen och minska oxidativ stress. Dessutom kan oljan ha positiva effekter på blodsockret, matsmältningen och hjärnans funktion.

Olivolja är en fantastisk källa till enkelomättade fetter, antioxidanter, vitamin E och antiinflammatoriska ämnen som kan främja hjärthälsa, sänka blodtrycket, förbättra kognitiva funktioner och minska risken för hjärtsjukdomar. Den har också förmågan att dämpa inflammation i kroppen, enligt Texas Hill Country Olive Co.

När olivolja konsumeras i lagom mängd som en del av en balanserad kost, kan den bli ett näringsrikt och smakfullt tillskott – både till kaffe och andra måltider. Att tillsätta olivolja i ditt kaffe ger dig inte bara kaffets fördelar, utan också de extra hälsofördelarna från olivoljan.

En av de mest uppskattade fördelarna med att kombinera kaffe och olivolja är att de hälsosamma fetterna i oljan kan bidra till att du håller dig mätt längre. Dessutom kan dessa fetter hjälpa till att jämna ut koffeinets effekter, vilket minskar risken för skakningar och krascher som ibland kan uppstå när man dricker för mycket kaffe.

Olivolja har många hälsofördelar. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Trenden kommer från USA 

Men det handlar inte bara om hälsa. Olivolja ger även kaffet en unik konsistens och smak som påminner om det populära "skottsäkra kaffet", gjort på smör och kokosolja. Medan "skottsäkert kaffe" kan vara problematiskt på grund av dess höga innehåll av mättat fett, är olivolja ett hälsosammare alternativ.

Redan år 2024 rapporterade TV4 om den växande trenden som tog fart på Tiktok. Trenden tog fart efter att kaffekedjan Starbucks lanserade flera kaffedrycker med olivolja i. Den nya menyn fick sin inspiration från Italien och det började efter att företagets tidigare vd besökt landet och noterat att lokalbefolkningen drack olivolja dagligen. Kaffekedjan såg sin chans och införde flera drycker som innehöll en sked olivolja. 

Att tillsätta en tesked olivolja i morgonkaffet kan därför ge både hälsofördelar och en förbättrad smakupplevelse. Kanske kommer detta att bli ditt nya favoritsätt att börja dagen på!

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
/
/
/
USA
stats