Så länge håller köttfärs?
Så länge håller köttfärs? - Foto: Envato, Kallestad, Gorm

Hur länge håller köttfärs? Vi reder ut!

Det finns oändligt med rätter du kan tillaga av köttfärs och det är en riktig vardagshjälte för barnfamiljer. Men hur länge kan man egentligen försvara köttfärs i kylen innan det blir dåligt?


Köttfärs – en riktig hjälte i köket! Från saftiga köttbullar till smakrika tacos, det finns oändliga möjligheter och det är en riktig vardagshjälte hos många familjer. Men visste du att köttfärs är lite extra känsligt mot bakterier, det är för att den har betydligt större ytor där bakterier kan få utrymme att växa, än exempelvis hela köttstycken.

Så hur länge håller egentligen köttfärs i kylen och frysen? Låt oss reda ut det en gång för alla!

Så hanterar du köttfärs 

Kött är en färskvara som kräver noggrann hantering. Det är viktigt att förvara kylvaror vid rätt temperatur, vanligtvis är 4 grader en lämplig temperatur, enligt Livsmedelsverket. Detta för att förhindra att bakterier växer till. Använd täta förpackningar som skyddar köttet från kontakt med omvärlden – det minskar risken för bakteriespridning. Trasiga förpackningar ska inte säljas, eftersom de kan försämra köttets kvalitet och säkerhet.

Animaliska livsmedel som kött och köttfärs är rika på näringsämnen som både vi människor och bakterier tycker om. För att undvika att bakterier frodas är det därför avgörande att alltid hålla köttet kallt. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du njuta av dina köttbaserade rätter utan bekymmer.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad betyder bäst före-dag på kött? 

Bäst före-datum är ett missuppfattat begrepp. Många tror att man inte kan förtära livsmedlet efter det datum som står på förpackningen. Men så är inte fallet. Bäst före-datum syftar till att varan behåller sin kvalité till ett visst datum. Men det kan mycket väl vara så att varan kan hålla sig fräsch en tid efter det datumet, om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. 

Vad innebär sista förbrukningsdag? 

Denna markering är den du bör fokusera på. Med sista förbrukningsdag menas att produkten bör förtäras innan det datumet som står angivet. Det datumet går det fortfarande bra att äta produkten om den har förvarats i obruten kylkedja i obruten förpackning. Om du vet att du inte hinner äta upp produkten innan sista förbrukningsdag kan du frysa in den för att förlänga hållbarheten.

Köttfärs och råkorv är exempel på produkter som ofta märks med sista förbrukningsdag.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Hur länge håller köttfärs i kylen? 

Färsk köttfärs kan vara lite kinkig, så det är viktigt att hantera den med omsorg. En tumregel är att färsk köttfärs som du köpt i butik bör förbrukas inom 48 timmar, såvida den förvaras i en temperatur på max 4 grader. Om du inte planerar att använda köttfärsen direkt, är det bättre att frysa in den för att förlänga hållbarheten.

Ett tips är att alltid förvara köttfärsen i sin ursprungliga förpackning eller i en lufttät behållare. På så sätt minskar du risken för att bakterier sprids till andra livsmedel i kylen. Och glöm inte att lita på din näsa och ögon – om köttfärsen luktar illa eller ser grå och tråkig ut, är det dags att kasta den.

Hur länge håller köttfärs i frysen? 

Frysen är köttfärsens bästa vän! Om du fryser in köttfärs kan den hålla i upp till 3-4 månader utan att förlora allt för mycket i smak och kvalitet. För bästa resultat rekommenderas det att packa köttfärsen i små portioner och att använda fryspåsar eller lufttäta behållare. Kom ihåg att skriva datum på förpackningen – det är alltid lätt att tappa koll!

När det är dags att använda den frysta köttfärsen är det bäst att tina den i kylen över natten. Det tar lite längre tid, men det är säkrare än att låta den tina i rumstemperatur.

Läs mer: Så ska du aldrig tina köttfärs – då kan du bli sjuk

/
/
Mat
stats