Våfflor på havregryn – och andra nyttiga våffelrecept
Är du sugen på våfflor men vill ändå vara lite nyttig? Då har du hittat precis rätt, här tipsar vi om fyra nyttiga, men lika smaskiga recept på våfflor!
Vem säger att våfflor måste vara onyttiga? Genom att bara byta ut några få ingredienser kan du njuta av frasiga våfflor som både är goda och nyttiga.
Här delar vi med oss av recept på lite nyttigare, men så supersmarriga våfflor!
När är det våffeldagen?
I Sverige har vi en tendens att fira alla våra favoritbakverk. Kanelbullens dag, kladdkakans dag och semmeldagen, för att bara nämna några. Och även våfflan har sin egen dag!
Våffeldagen infaller den 25 mars varje år. Dagen har sitt ursprung i den kristna högtiden Marie bebådelsedag, som tidigare kallades "Vårfrudagen". Dagen infaller nio månader före jul, och firas då jungfru Maria får veta att hon är havande på den här dagen.
Men med tiden förvandlades uttalet till "Våffeldagen", och en härlig tradition att äta våfflor uppstod. Idag firas dagen med att grädda och njuta av våfflor i alla dess former – varför inte prova ett av våra, lite nyttigare och innovativa recept?

Våfflor på havregryn
Havre är fullt av fiber och ger långvarig energi, vilket gör det till en utmärkt bas för våfflor. Dessutom är dessa våfflor fria från vetemjöl och kan enkelt göras laktosfria!
Du behöver:
- 2,5 dl havregryn
- 2 ägg
- 2 dl mjölk (eller växtbaserat alternativ)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver eller kanel
- En nypa salt
- 1 msk smält kokosolja eller rapsolja
Gör så här:
- Blanda havregryn, ägg, mjölk, bakpulver, vaniljpulver och salt i en bunke.
- Tillsätt den smälta oljan och rör om till en smet.
- Grädda i ett våffeljärn och servera med valfria tillbehör!
Havrevåffla med morot
Denna variant på havrevåffla innehåller lite fler ingredienser – men det är så värt. Havregrynen, moroten och sesamfröna ger våfflorna mer konsistens och gör dem ännu saftigare!
Du behöver:
- 3 dl havregryn
- 2 dl dinkelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk havssalt
- 2 tsk kardemumma
- 2 msk sesamfrön
- 1 stor morot
- 5 dl mjölk, 5% (eller växtbaserat alternativ, gärna havredryck)
- 2 st ägg
- 5 msk neutral matolja eller smält smör
Gör såhär:
- Börja med att blanda havre, mjöl, socker, bakpulver, salt, kardemumma och sesamfrön i en stor skål. Riv ner moroten i mjölblandningen.
- Rör ner mjölken tills blandningen är klumpfri.
- Vispa ihop ägg och olja eller smält smör och blanda ner det i smeten. Låt smeten svälla i 15-30 minuter innan du gräddar våfflorna.
- Servera med grekisk yoghurt, färska bär och granatäpplekärnor eller ditt favortitillbehör!

Chokladvåfflor med banan
För dig som älskar choklad – här är en hälsosammare variant på våffla! Banan ger naturlig sötma och kakao mättar chokladsuget.
Du behöver:
- 2 mogna bananer
- 2 ägg
- 1 dl havregryn
- 1 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- En nypa salt
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser till en slät smet.
- Grädda i våffeljärnet och servera med förslagsvis kvarg och kokosflingor!

Proteinrika kesovåfflor
Perfekta efter träningen eller när du vill ha en extra proteinboost!
Du behöver:
- 1 dl havregryn
- 1 dl keso
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
- En nypa salt
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser till en slät smet.
- Grädda och njut med bär och en klick vaniljkvarg!
Ett annat enkelt sätt att tillföra extra protein till dina våfflor att att tillsätta någon skopa proteinpulver i våffelsmeten, oavsett vilken variant på våffla du väljer!
