Hur länge håller kokta ägg i kylen? Vi reder ut
Ägg är en riktig räddare i nöden om du vill få i dig något proteinrikt snabbt. Men vad gör man när man har kokat för många ägg som inte äts upp i närtid. Här reder vi ut hur länge kokta ägg håller i kylen!
Har du någonsin stått vid kylskåpet, stirrat på ett kokt ägg och tänkt: "Är det här fortfarande okej att äta?" Du är inte ensam! Kokta ägg är en riktig räddare i nöden – perfekta till frukost, mellis och snabba måltider. Men hur länge kan de egentligen ligga i kylen innan de blir mer rysk roulette än snabb proteinrik måltid?
Så kokar du perfekta ägg
Men vi börjar från början: Hur kokar man egentligen perfekta ägg? Det finns en del knep som tar äggkokningen till nästa nivå.
Ett enkelt tips är att ha äggen i rumstemperatur – faktum är att ägg faktiskt inte behöver förvaras i kyl. Enligt Livsmedelsverket bestämts äggens bäst före-datum, som står på äggpaketen, utifrån förvaring i rumstemperatur, så du behöver inte oroa dig för att äggen ska bli dåliga. Trots att många förvarar ägg i kylen så står de ju i rumstemperatur i butik. Faktum är att om äggen är rumstempererade minskar de risken för att skalet spricker under kokningen.
Ett annat tips är att lägga ner äggen i kastrullen när vattnet redan kokar.
Men hur kokar man de perfekta äggen? Det är såklart högst individuellt vad man tycker är ett perfekt ägg, men oavsett om du gillar löskokta eller hårdkokta ägg finns det några riktlinjer. Och perfektionen sitter i tiden: Tänk på att äggets storlek kan ha betydelse för hur slutresultatet blir – mindre ägg behöver kortare tid i det kokande vattnet än det stort.

Så många minuter ska du koka ett perfekt ägg
Oavsett hur lös- eller hårdkokt du vill att äggulan ska vara, ska du koka upp en kastrull med vatten, tillräckligt mycket för att vattnet ska helt täcka äggen. Låt vattnet koka upp och lägg försiktigt ner äggen med en sked i det kokande vattnet.
Så länge ska du koka ett löskokt ägg
För ett löskokt ägg med en rinnande gula och lite stelnat vitt, koka i 4-5 minuter. Vill du ha äggvitan mer fast, men gulan fortfarande rinnande, sikta på runt 6 minuter. Tiden kan variera beroende på äggets storlek.
Så länge ska du koka ett krämigt ägg
För ett löskokt ägg med en rinnande gula och lite stelnat vitt, koka i 6-7 minuter. Tiden kan variera beroende på äggets storlek.
Så länga ska du koka ett hårdkokt ägg
För ett löskokt ägg med en rinnande gula och lite stelnat vitt, koka i minst 9 minuter. Tiden kan variera beroende på äggets storlek.
När äggklockan ringt bör du omedelbart hälla ut det varma vattnet och kyla ner äggen med kallt vatten för att det snabbt ska svalna. Det stoppar kokprocessen och ägget förblir din önskade konsistens.

Enkla knepet: Så vet du om ägget är färskt
Alla äggförpackningar du köper i butik har ett tydligt angivet bäst före-datum, men precis som med andra råvaror kan ägg hålla sig färska och ätbara flera dagar efter det datumet. Enligt Livsmedelsverket kan råa ägg, förvarande i kylskåp hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.
Innan du slänger äggen kan du med en enkel metod testa om ägget är färskt eller inte.
Lägg ägget i ett glas med vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas.
Källa: Gotlandsägg
Hur länge håller kokta ägg i kylen?
Ett hårdkokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet. Se bara till att skalet är intakt och för att ägget inte ska ta smak av andra råvaror i kylskåpet så kan du lägga det i en förslutningsbar behållare.
Men vill du vara säker på att äggen fortfarande är okej att äta? Så du kan göra ett enkelt test:
- Lukta på äggen – färska ägg har nästan ingen lukt, medan dåliga ägg har en stark och obehaglig lukt.
- Kontrollera konsistensen – om gulan fastnar i skalet eller ägget är väldigt lätt att skala kan det vara för gammalt.
- Smaka av en liten tugga – om ägget smakar onormalt eller obehagligt ska du kasta ut det.
