God matsäck till sportlovet – kockens tips till utflykterna
Ska ni ut på utflykt men har svårt att komma på god matsäck som passar både stora och små? Kocken Jonas Lagerström bjuder på tre, lite lyxigare rätter som passar utmärkt på sportlovsutflykten!
Sportlovet är äntligen här! Oavsett om ni planerar en dag i skidbacken, en skogspromenad med pulka eller bara en mysig stund i parken, finns det en sak som alltid gör utflykten lite bättre – en riktigt god matsäck. För visst smakar allt lite bättre utomhus?
Men vad ska man packa ner för att hålla både små och stora äventyrare mätta och glada? Nyhetsmorgons kock Jonas Lagerström delar med sig av tips på rätter man kan ha med i matsäck som är enkel att förbereda och supergod!
Så packa ryggsäcken, dra på vantarna och gör er redo för en sportlovsutflykt där maten blir en av höjdpunkterna!
Fransk potatis och purjolökssoppa
– Den är lätt att göra och i början av året kan det vara trevligt med soppor som håller värmen och inte är för mycket smör och grädde, säger Jonas i Nyhetsmorgon.
Men soppa till utflykt? Det låter kanske inte så smidigt – men det finns ett enkelt knep:
– Termos. Jag slår ett slag för att jag tycker att den har väldigt många andra användningsområden än varm choklad och kaffe. Man tänker oftast inte på det, men den är fantastisk att ha med sig. Den håller värmen i flera timmar, så just till soppor är det ett guldknep att ha med sig, tipsar Jonas.

Rätter med tunnbröd
– Det kan användas till massa saker: Tunnbrödsrulle och olika fikamackor till mellanmål. Oftast så köper man det ju, men det är super, superenkelt att göra själv, säger Jonas.
Har du någon typ av matberedare blir det ännu enklare. Du behöver vara mjöl, rågsikt, bakpulver, lite salt, smör och filmjölk – allt ner i matberedaren och blanda i fem minuter. Låt vila i fem minuter och sedan är det bara att kavla ut och steka i smör. Tunnbröden kan ni fylla med lite vad som helst och packa i ryggsäcken!
Tips på fyllning:
- Ost och skinka
- Kallrökt lax med fetaoströra
- Köttbullar med rödbetssallad
- Kyckling med basilikakräm

Krämig kålsallad
Här kan man välja vad man gillar för kål. Jonas använder sig av en rostad rotselleri, spetskål, lila spetskål och pak choi. Till det gör han en asiatisk majonäs som han blandar ner i hela salladen, som en cole slaw. För att göra salladen matigare kan man addera panerad kyckling.
