Ät aldrig räkor som ser ut så här – farliga tecken att se upp för
Att hantera skaldjur kan verka svårt eftersom de är så känsliga. Hur länge håller de sig fräscha och när kan man verkligen inte äta dem? Här reder vi ut de vanligaste frågorna om räkor!
Vi har nog alla varit där – den där påsen med frysta räkor åker fram för en mysig fredagsmiddag med räkfrossa, men så blir det lite för mycket av det goda. Några dagar senare stirrar du in i kylen och undrar: Är de här räkorna fortfarande ätbara eller är det ett recept på magsjuka?
Att hantera skaldjur på rätt sätt kan kännas som en hel vetenskap. Kanske har du fått höra att räkor är superkänsliga och att de måste ätas direkt, eller så minns du att mormor brukade spara dem i flera dagar utan problem. Så vad gäller egentligen? Hur länge kan tinade räkor ligga i kylen innan de blir en hälsorisk?
LÄS MER: Hur många räkor ska man räkna per person? Vi har svaret

Så förvarar du räkor i kylen
Räkor är känsliga och kan bli dåliga fort – och vi alla vet utfallet av att äta en dålig räka. Räkor ska alltid förvaras i kylen eller i frysen, för bästa möjliga hållbarhet.
För att räkorna ska behålla sin kvalitet i kylskåpet är det viktigt att hantera dem rätt, även innan du lägger in dem i kylen. Enligt bästmatkasse ska man hantera räkorna på följande vis:
Innan förvaring:
- Rengör räkorna noggrant om de inte redan är rensade.
- Förpacka räkorna ordentligt. Använd en tättslutande behållare eller vakuumförpacka dem för att hindra exponering mot luft.
Förvaring i kylskåpet:
- Placera räkorna i den kallaste delen av kylen, oftast baktill där temperaturen vanligen håller sig runt 4 grader.
- För kokta räkor, förvara dem högst tre till fyra dagar.
- Råa räkor bör konsumeras inom en till två dagar.
.jpg)
Hur länge håller räkor i kylen?
Okej, men hur länge håller egentligen räkor i kylen?
Räkor kan generellt sätt förvaras i kylen i upp till två dagar. Det gäller även färska räkor, tinade räkor bör ätas redan dagen efter.
Om du köpt en burk skalade räkor i lake har de lite längre hållbarhet – tills dess att burken är öppnad. För så fort burken är öppnad måste den ätas inom 7 dagar, innan räkorna börjar bli dåliga.
LÄS MER: Köttet som klarar sig sämst i frysen – det ska du inte äta
Hur länge håller räkor i frysen?
I frysen håller räkorna däremot betydligt längre. Rent teoretiskt håller de hur länge som helst i frysen, så länge den håller -18 grader. Räkorna blir inte dåliga i fyrsen, oavsett om de är tillagade eller inte, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i kylan.
Men räkornas textur och smak förändras desto längre räkorna är i frysen, vilket är en anledning till att inte låta dem ligga i frysen längre än sex månader.
För att tina upp frysa räkor på bästa sätt, lägg dem i ett durkslag som du placerar över en skål och ställer in i kylskåpet.

Så vet du om räkorna är gamla
Har du haft räkorna i kylen ett par dagar kan det vara bra att dubbelkolla att de är fräscha innan du börjar äta, eller tillaga dem. Utgå från dessa fyra riktlinjer för att bedöma om räkorna går att äta eller inte.
- Lukt: Färska räkor har en mild doft av saltvatten. En stark, obehaglig doft är en varningssignal.
- Utseende: Sök efter klar, fast hud och kött. Räkor som visar tecken på missfärgning eller torra fläckar bör undvikas.
- Textur: Pressa försiktigt på räkans kött. Om det känns fast och studsar tillbaka är det ett tecken på färskhet. Kött som känns mjukt eller lerigt bör förkastas.
- Huvud: Om huvudet är kvar, se till att det är fast förankrat till kroppen. Lossande huvuden kan indikera äldre räkor.
LÄS MER: Hur länge håller köttfärs? Vi reder ut!
Det händer om du äter gamla skaldjur
Om du äter gamla räkor som har blivit dåliga kan du råka ut för en rejäl omgång matförgiftning. Eftersom skaldjur är känsliga och snabbt kan utveckla farliga bakterier som Salmonella, Listeria och Vibrio, är risken hög att du får symtom som:
llamående och kräkningar – Kroppen försöker snabbt göra sig av med det dåliga.
Diarré och magsmärtor – Bakterierna kan irritera magen och tarmarna rejält.
Feber och frossa – Om infektionen är allvarligare kan kroppen reagera med feber.
Allmän sjukdomskänsla – Trötthet, svettningar och yrsel är inte ovanligt.