Vegetarisk påskmat – 20 goda rätter till firandet
Under påsken är det många som passar på att äta klassisk svensk påskmat, men vad ska man egentligen servera om man vill ha ett vegetariskt påskbord? Här listas 20 goda tips på vegetariska rätter.
I takt med att dagarna blir ljusare, fåglarna börjar kvittra och blommorna börjar blomma kommer inte bara våren, utan även påsken närmar sig.
Påsken är en högtid som firas hemma i många svenska hem. Högtiden har sin bakgrund i kristendomen, men i dag handlar helgen också om att umgås med sina nära och kära. Kanske samlas man runt ett bord med god mat, men vad ska man egentligen servera när det är vegetarianer vid bordet?
Här listas 20 tips på rätter som passar under påsken, oavsett om det gäller om en förrätt, huvudrätt eller efterrätt.
MISSA INTE: Det ska du aldrig göra med potatismoset – okända risken

Förrätter
- Vegetarisk gubbröra – Gör gubbröra med tångkaviar istället för ansjovis.
- Klassisk ägghalva med tångrom – Byt ut löjrom mot tångkaviar och toppa med gräslök.
- Västerbottenspaj – En ostig klassiker som redan är vegetarisk!
- Rödbetstartar – Finhackade rödbetor blandade med kapris, dijonsenap och crème fraiche.
- Grön sparrissoppa – Krämig soppa med grön sparris och citron.
Huvudrätter
- Vegetarisk Janssons frestelse – Byt ut ansjovisen mot kapris eller inlagd aubergine.
- Fyllda portobellosvampar – Med fetaost, valnötter och timjan.
- Påsklasagne med spenat och ricotta – En fräsch variant med citron och parmesan.
- Aubergine-sill – Inlagd aubergine med klassiska sillkryddor.
- Laxfri gravad morot – Grava morötter i en blandning av socker, salt och dillolja.
Tillbehör
- Rostade rotfrukter med honung och timjan – Morötter, palsternacka och potatis i ugn.
- Smörstekt grönkål med vitlök och citron – Krispigt och smakrikt.
- Gräddstuvad grönkål – Perfekt tillbehör med grädde och muskot.
- Fänkålssallad med apelsin och valnötter – Fräsch och krispig.
- Krämig potatissallad med senapsdressing – Passar perfekt till påskbordet.
Efterrätter
- Citronmarängpaj – Frisk och syrlig efterrätt.
- Påsktårta med mandelmassa och hallon – En söt avslutning.
- Morotskaka med färskostglasyr – Klassiker som passar på påsken.
- Chokladmousse med apelsin – Lyxig och enkel dessert.
- Rabarberpaj med vaniljsås – En tidig smak av våren.
LÄS MER: