Vad är skillnaden mellan majsstärkelse och redning?
Vad är skillnaden mellan majsstärkelse och redning? - Foto: Leif R Jansson/TT, FREDRIK SANDBERG/TT

Är det skillnad på redning och majsstärkelse? Vi reder ut

Har du någonsin funderat på om det är någon skillnad mellan majsstärkelse och redning? Då är du inte ensam – det är nämligen en vanlig fundering. Här reder vi ut vad det är för skillnad.


Barnen är hungriga och tjatar efter mat. Du står där mitt i stressen och ska rädda en alldeles för rinnig sås, och du sträcker dig efter ett paket i skafferiet. Men vänta, skulle det vara majsstärkelse eller redning för bästa resultat? Är det samma sak i olika förpackningar, eller har du precis begått ett stort misstag?

Här reder vi (pun intended!) ut vad som faktiskt skiljer de två åt! 

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vad är skillnaden på majsstärkelse och redning 

Frågan har dykt upp i Allt för föräldrars forum vid flera tillfällen, det är alltså ett vanligt problem i köket. 

För att besvara frågan så är det korta svaret att det inte är helt samma sak – men nästan.

Majsstärkelse är en ren produkt, utvunnen direkt från just majsens stärkelse. Den är helt vit, smakar ingenting, och används ofta för att reda såser, soppor och efterrätter. Du har säkert kommit i kontakt med majsstärkelse någon gång, när du ska göra en sås eller fruktkräm. Den är lätt att använda, men den kräver lite kärlek: den ska alltid röras ut i kall vätska först, annars kan det bli klumpar. Och om du råkar koka såsen för länge efter att ha tillsatt den – ja, då kan redningen faktiskt tappa sin effekt och bli rinnig igen.

Redning, å andra sidan, är en produkt som är baserad på potatisstärkelse och rismjöl, och är glutenfri. Den strös direkt i kokande vätska och klumpar inte. Redningen ger en neutral redning där du själv kan komponera din sås eller stuvning efter egen smak. Redning kan dessutom enkelt röras ner i grytor, soppor med mera för önskad konsistens.

Så om du har ett paket ren majsstärkelse hemma – ja, då har du en superhjälte i pulverform. Men om du vill ha något ännu mer snabbt och smidigt, då kanske redning är din bästa vän. Båda fungerar toppen – det handlar mest om vad som passar dig bäst när du jobbar i köket. 

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
/
stats