Skillnaden mellan plommon och katrinplommon
Skillnaden mellan plommon och katrinplommon - Foto: Envato

Är det skillnad på plommon och katrinplommon? Här är svaret

Plommon är en mångsidig frukt som kan ätas på många olika sätt. Men har du egentligen koll på skillnaden mellan plommon och katrinplommon? Vi reder ut


Plommon – saftiga, söta och goda. Katrinplommon – lite skrynkliga, men ändå populära. Båda är frukter, men är de egentligen samma sak? Eller är det någon skillnad? 

Det är en fråga som dyker upp i Allt för föräldrars forum – här reder vi ut skillnaden! 

Finns det olika sorters plommon? 

Plommon är en stenfrukt som finns i många olika färger och former – gula, röda, blå och lila. De kan vara små eller stora, söta eller syrliga. Plommon äts ofta färska, men kan också användas i pajer, sylt och kompott.

Frukterna är fulla av vitaminer, antioxidanter och innehåller en hel del vätska och är en riktig favorit bland många. 

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Vad är ett katrinplommon?

Katrinplommon är faktiskt ett vanligt plommon, men det är torkat. Man använder ofta en särskild sort som heter 'Prune d’Agen', som är extra söt och fast i köttet. När man torkar plommonet försvinner nästan allt vatten, och kvar blir en liten, mörk och skrynklig frukt – katrinplommonet.

Torkningen gör att smaken blir mycket sötare och att frukten håller längre. Perfekt som mellanmål eller i matlagning. Många äter katrinplommon också för magen, de är nämligen rika på fibrer och innehåller något som heter sorbitol, som hjälper matsmältningen på traven.

Så om du eller ditt barn inte har lyckats gå på toaletten på ett par dagar, ät en näve katrinplommon för att få igång tarmarna. 

Foto: Envato

Är det någon skillnad på plommon och katrinplommon? 

Ja, det är det faktiskt! Ett katrinplommon är ett plommon men torkas, vilket förändrar både smaken, konsistensen och näringsinnehållet. Så även om de har samma ursprung, blir slutresultatet rätt olika. Det är alltså inte två olika frukter, bara det att de används på olika sätt och passar till olika saker.

Både plommon och katrinplommon är fyllt med nyttigheter, men på olika sätt. Katrinplommon har mer fibrer och socker per 100 gram, eftersom vattnet är borta. Plommon är däremot lite fräschare och innehåller färre kalorier.

Så vad du väljer beror lite på vad du är ute efter, är du sugen på något saftigt och lätt, eller något sött och mer mättande?

Foto: Johan Nilsson/TT
Mat
/
stats