Mat till midsommar: Tips på traditionella och nya rätter
Planeringen inför midsommar är i full gång. Behöver du lite inspiration på vilka rätter som ska serveras på buffén – då har du kommit rätt! Här tipsar vi om både nya och traditionella rätter som passar perfekt till midsommar.
Midsommar närmar sig med stormsteg – och vad vore väl den ljusaste dagen på året utan en riktigt god midsommarmåltid? Oavsett om du är team klassiskt sillbord eller sugen på att testa något nytt, finns det massor av goda rätter att bjuda gästerna på, som passar hela familjen.
Här har vi samlat tips på både traditionella favoriter och fräscha nykomlingar som passar stora som små. Så snöra på dig blomsterkransen, duka upp ett långbord i trädgården och låt midsommarfesten börja!

Svensk högtidsmat
I Sverige äter vi ungefär samma rätter på alla våra högtider. Menyn präglas av sill och potatis och olika former av lax, ägghalvor, köttbullar och prinskorv. Festbufféerna skiljer sig oftast med någon enstaka rätt beroende på högtid, på julen har vi julskinkan, på påsken äter många lamm och på midsommar går grillen varm.
Många av rätterna vi äter på våra högtider har faktiskt anor från både bondesamhällets vardag och fest. Sillen, till exempel, var ett måste förr i tiden när maten skulle kunna förvaras länge, och potatisen blev snabbt en favorit när den slog igenom i Sverige på 1700-talet.

Traditionella rätter på midsommarbuffén
Vill du hålla dig till en traditionsenlig buffé på midsommar finns det en uppsjö av rätter du kan inkludera. Här listar vi den mest traditionella maten att servera på midsommar:
- Olika sorters sill (skärgårdssill, senapssill, löksill, matjessill)
- Gubbröra
- Skagenröra
- Silltårta
- Sillsallad
- Färskpotatis
- Gräddfil, rödlök och dill
- Gravad lax
- Varmrökt lax
- Kallrökt lax
- Hovmästarsås
- Västerbottenost paj
- Ägghalvor
- Jansons frestelse
- Köttbullar
- Prinskorv
- Knäckebröd med smör och ost
- Smörgåstårta
- Jordgubbstårta

Nya rätter till midsommar
Även om traditionerna är viktiga, så är det alltid kul att blanda upp med något nytt! Här kommer några moderna rätter som kan ge midsommarbuffén en fräsch twist – utan att kännas helt fel på ett klassiskt svenskt sommarbord.
- Fransk potatissallad
- Vattenmelon- och fetaostsallad med mynta
- Krustader med löjrom (eller stenbitsrom)
- Pinsa med creme fraiche, löjrom, rödlök och dill
- Toast skagen-snittar
- Sparrispaj
- Grillad laxsida med färska örter
- Laxceviche med mango och koriander
- Smördegssnittar med getost, honung och valnötter
- Råraka med löjrom, crème fraîche och rödlök
- Kall gazpacho i små glas
- Snittar med gravad lax och hovmästarsås
- Räkceviche med mango, gurka och avokado
- Tunnbrödssnittar med rökt lax och pepparrot
- Grillade kött- och grönsaksspett
- Pavlova med jordgubbar, passionsfrukt och mynta

Missa inte: