Billig mat som räcker till många – tips till sommaren
Under sommaren blir det vanligare att bjuda in till fest eller middag, kanske ute i det gröna. Men vad ska man egentligen bjuda på som inte kostar en förmögenhet?
Svensk sommarmat är något alldeles speciellt. Färskpotatis, jordgubbar, sill, grillat kött och krispiga sallader, det är smaker som hör sommaren till. Men det som börjar som en enkel picknick eller grillkväll kan snabbt bli dyrt, särskilt med alla små tillbehör, drycker och godsaker som slinker med i matkassen.
Sommarmaten är med andra ord njutning på hög nivå, men också något som kräver lite koll på plånboken. Här listas tips på billig mat som räcker till många.
MISSA INTE: Köttbiten blir perfekt mör – med ingrediensen du har hemma
Svensk högtidsmat
I Sverige äter vi ungefär samma rätter på alla våra högtider. Menyn präglas av sill och potatis och olika former av lax, ägghalvor, köttbullar och prinskorv. Festbufféerna skiljer sig oftast med någon enstaka rätt beroende på högtid, på julen har vi julskinkan, på påsken äter många lamm och på midsommar går grillen varm.
Många av rätterna vi äter på våra högtider har faktiskt anor från både bondesamhällets vardag och fest. Sillen, till exempel, var ett måste förr i tiden när maten skulle kunna förvaras länge, och potatisen blev snabbt en favorit när den slog igenom i Sverige på 1700-talet.

Billig mat som räcker till många – perfekt för sommaren
Matiga sallader
- Pastasallad med grönsaker, pesto eller vinägrett, eventuellt med kikärtor, linser eller billig kyckling.
- Potatissallad med dill, lök, senap, crème fraîche eller vinägrett.
- Bulgursallad/tabbouleh med tomat, persilja, citron, gurka och lök.
Bröd och röror
- Foccacia eller lantbröd, det kan du baka själv billigt!
- Röror som hummus, tzatziki, bönröra, aubergineröra. Servera med oliver, gurkstavar, morötter, tomat, rödlök.
Billiga plockrätter och smårätter
- Grillade grönsaksspett med paprika, squash, champinjon, lök.
- Ugnsrostad blomkål eller potatis med örter och citron. Ägghalvor med majonnäs, dill och citron. Minipajer eller ugnsomelett med rester, kan serveras kall.
Soppor (funkar även kalla)
- Kall gurksoppa eller gazpacho. Billiga råvaror, mycket smak.
- Sötpotatissoppa eller linssoppa. Går att förbereda.
Billiga huvudrätter som kan skalas upp
- Risotto med ärtor eller svamp. Använd buljong, citron och billig ost.
- Gratänger, exempelvis potatis- & zucchinigratäng eller pastagratäng.
- Linsgryta eller kikärtsgryta. Somrig variant med kokosmjölk, lime och koriander.
Grillad mat
- Grillade grönsaker.
- Korv med goda tillbehör.
LÄS MER: