Baka julgodis med dadlar - recept

Baka julgodis med dadlar – 3 recept

Baka nyttigare julgodis med dadlar. Här kommer goda recept att testa!

Klassiskt julgodis med vanligt socker i all ära, men ibland vill man ha nyttigare alternativ. Då ska man definitivt överväga att baka med dadlar, för även om dessa visserligen innehåller en hel del fruktsocker så är de mycket bättre än vanligt socker.

Recept på julgodis med dadlar

I dadlar finns det gott om vitaminer, mineraler och fibrer vilket gör att bakverk med dadlar istället för socker blir nyttigare. Här kommer några riktigt goda recept på julgodis med dadlar istället för vitt socker!

Pepparkaksbollar med dadlar och mandel

Det här är ett enkelt recept som passar perfekt när du inte vill baka något allt för avancerat, men ändå vill kunna avnjuta något riktigt gott och juligt.

Till 25 stycken behöver du:

  • 2 dl sötmandel
  • 100 g urkärnade färska dadlar
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk kakao
  • ½ tsk pepparkakskryddor
  • 1 krm salt
  • 2 dl rostade mandelspån

Gör så här:

  1. Börja med att mixa samtliga ingredienser förutom mandelspånen till en jämn massa. Låt sedan denna massa stå i kylskåpet i 2 timmar.
  2. Rulla ca 25 små bollar. Ta fram mandelspånen och smula dessa, och rulla sedan bollarna i smulorna. - Klart!
  3. Pepparkaksbollarna ska förvaras i kylskåpet.

Pepparkaksfudge med mandel

Vi fortsätter med pepparkakssmak ett tag, för vad är egentligen juligare än det? Dessa kan man toppa med vit choklad, men om man vill baka helt utan vitt socker så kan man förstås strunta i den vita chokladen.

Till 20-25 stycken behöver du:

  • 100 g mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosolja
  • 75 g urkärnade dadlar
  • 1 msk pepparkakskryddor
  • En nypa flingsalt
  • 75 gram vit choklad (valfritt)
  • 1 tsk kokosolja (valfritt)

Gör så här:

  1. Mixa mandelmjöl, kokosolja, dadlar, pepparkakskryddor och en nypa flingsalt tills det blir slätt.
  2. Klä en bak- eller brödform med ugnspapper och tryck ut blandningen i formen.
  3. Om du vill toppa med vit choklad så smälter du denna över vattenbad tillsammans med kokosolja, och ringlar över fudgen.
  4. Låt det stå kallt tills det stelnar, och skär sedan i små fyrkanter.

Bountyrutor med dadlar

Om du gillar choklad och kokos, då kan det här vara helt rätt recept för dig. Det är enkelt, det går snabbt och det är riktigt gott.

Till 20 stycken behöver du:

  • 250 g dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 125 g kokos
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Börja med att kärna ur dadlarna och lägg dem sedan i en matberedare tillsammans med smält kokosolja. Mixa detta slätt och lägg i en bunke.
  2. Blanda ned kokos och en nypa flingsalt. - Klä en form i storleken 25x15 cm med bakplåtspapper. Tryck ut blandningen i formen.
  3. Smält chokladen över vattenbad och bred ut över kokossmeten. Strö över lite flingsalt och kokos, och ställ det sedan kallt i ett par timmar.
  4. Skär i bitar, och förvara kallt.
Powered by Labrador CMS