Vegansk kladdkaka
Enkla recept för dig som är vegan.

Baka veganskt – enkla och goda recept

Här kommer enkla recept på vegansk kladdkaka och veganska kakor med choklad och polka!

Att baka veganskt är inte alltid det enklaste, eftersom det ibland kan vara svårt att ersätta alla ingredienser som behövs. Ibland är det dock enkelt att byta ut enstaka ingredienser till veganska alternativ, men det kan vara svårt att veta vad som kan bytas ut, vad det ska ersättas med och om mängden då ska vara densamma.

Här kommer två goda recept: ett på en vegansk kladdkaka, och ett på veganska kakor med choklad och polka. Båda är överraskande enkla att baka, men resultatet blir trots det riktigt gott.

Vegansk kladdkaka

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 1 dl kikärtsspad
  • 0,75 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smält växtbaserat smör
  • Smör och ströbröd till formen (valfritt)

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Häll i socker och kikärtsspad i en bunke, och blanda. Du ska dock inte blanda allt för mycket, eftersom det kan göra att kakan blir torr.
  3. Tillsätt kakao, mjöl, vaniljsocker och salt. Blanda ihop ingredienserna lätt.
  4. Tillsätt smält smör och blanda ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en springform eller en smörad och bröad pajform.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ungefär 16 minuter. Kolla kakan med jämna mellanrum, den ska ha fasta kanter men vara kladdig i mitten.
  7. När du tagit ut kladdkakan ska den svalna och stelna innan servering.
  8. Servera gärna med vispad grädde och färska bär.

Veganska kakor med choklad och polka

Ingredienser

  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • En nypa flingsalt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 gram grovt hackad mörk choklad

Topping

  • 100 gram mörk choklad
  • 1,5 dl krossade polkagrisar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mosa margarin och socker med gaffel tills det är ordentligt ihopblandat.
  3. Blanda i övriga ingredienser och knåda ihop till en enda del med händerna. Om det blir torrt och svårt att jobba med kan du tillsätta lite vatten.
  4. Rulla till ungefär 15 små bollar och lägg dem på en plåt. Pressa ut bollarna så att de blir ungefär en centimeter höga kakor.
  5. Grädda i ugnen i 10-15 minuter, och låt dem svalna på galler.
  6. Under tiden som de svalnar: Smält choklad i vattenbad och krossa polkagrisar.
  7. Ringa chokladen över kakorna och strö över polka så att de fastnar i chokladen.
  8. Ställ in kakorna i kylen en stund så att chokladen stelnar.
Powered by Labrador CMS