Josefine Aamodt, Diabetes, Världsdiabetesdagen
Josefine Aamodt, Diabetes, Världsdiabetesdagen

Diabetesmamman: Vanligaste missförstånden om diabetes

Idag den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen. Josefine Aamodt, som är en av våra toppbloggare (läs hennes blogg här) och youtuber under namnet Diabetesmamman, är en av många som tycker att dagen är värd att uppmärksamma lite extra.

Trebarnsmamman Josefine har i flera år levt med diabetes typ1 i familjen, då hennes två söner är diagnosticerade med sjukdomen. Hon arbetar mycket för att nå ut med information om sjukdomen och brottas ständigt mot fördomar mot de med diabetes.

LÄS MER: Världsdiabetesdagen - var med i kampen mot diabetes

Att få diabetes i familjen är på många sätt en stor omställning.

–Den allra största skillnaden måste vara den totala bristen på sömn. Vi sover extremt sällan en hel natt på grund av alarm på pojkarna. Sen måste vi alltid tänka på diabetes typ1, dygnet runt. Vi kan aldrig ta ledigt.

Det största missförstånden gällande diabetes typ1 är enligt Josefine att många inte vet skillnaden mellan typ 1 och typ 2. Typ 2 är till hög grad en livsstilssjukdom medan typ 1 är en autoimmun sjukdom som ofta drabbar barn. Någon med diabetes typ 1 har ingen produktion av hormonet insulin och kommer alltid att behöva tillföra det varje dag. De drabbade är dock inte allergiska mot socker, vilket Josefine påpekar att många verkar tro. Men det är skillnad på att ha diabetes och att vara diabetes.

–Pojkarna är mina superheroes och är världens finaste, tryggaste och coolaste ungar som lever med sin diabetes. De är inte sin diabetes.

Om du vill veta mer om diabetes uppmanar Josefin dig att lyssna på Barndiabetespodden, som hon är med och producerar. Dessutom tipsar hon om Diabetesgalan som sänds på TV3 den 14 november.

LÄS MER: "Min son kan inte botas". Josefine om livet med en son med diabetes

Powered by Labrador CMS