Ägg och Avocado är mat som man kan frysa in.
Mat som man kan frysa in.

Hållbara matval: En guide till vad du kan och inte kan frysa in

Livsmedel som du kanske inte visste att du kan frysa in för att spara till ett senare tillfälle.

De flesta har väl någon gång, och antagligen ganska många gånger, varit med om att olika livsmedel hinner bli dåliga innan de äts upp. Som tur är så går väldigt mycket att frysa in, och genom att hålla koll på vad som kan frysas så kan man minska matsvinnet hemma och spara en del pengar. Här hittar du maten som kan frysas in - och det du bör undvika att frysa in.

Vad kan man frysa in?

Ägg

Kanske har du någon gång hört att man inte bör frysa in ägg, och detta stämmer faktiskt till viss del. Ägg ska aldrig frysas in med skal, eftersom vätskan i ägget kommer att expandera när det fryser. Detta gör att skalet kommer att knäckas, och vätskan rinner ut. Gör man på rätt sätt så går det dock bra att frysa in ägg, och rätt sätt är helt enkelt att knäcka och vispa ägget innan man fryser in det. Frysta ägg ska sedan användas inom ett år.

Hummus

Även hummus går faktiskt alldeles utmärkt att frysa in. Den ska frysas in i en lufttät behållare. Ringla gärna lite olivolja över den innan, så behåller den sin krämighet. När du sedan tinar upp hummusen så bör du röra om ordentligt. Den frysa hummusen ska tinas och ätas inom fyra månader.

Avokado

Just avokado har en tendens att hinna bli dålig innan man hinner använda den. Vill du frysa avokado så börja med att mosa den, och blanda i lite citronsaft så att den inte blir missfärgad.

Citrusfrukter

Citrusfrukter ska inte frysas in hela, då blir de mosiga. Skär dem i tunna skivor eller i klyftor, och lägg bakplåtspapper emellan. Är det citronsaften du vill spara så kan du pressa den och förvara i glasbehållare, men se till att lämna lite utrymme så att vätskan kan expandera.

Potatischips

Även om det låter konstigt så kan potatischips faktiskt frysas. Vid tillverkningen så kokas nästan all fukt bort, vilket gör att risken att de blir fuktiga blir väldigt liten. Dessa kan dessutom ätas direkt när du tar fram dem, och behöver inte tinas innan.

Vitlök

Vitlök kan frysas hel eller hackad, men de ska frysas in i en lufttät förpackning. Det går även att skiva vitlöken och lägga den i olja. Eftersom oljan inte fryser så blir det då enkelt att ta fram rätt mängd vitlök varje gång.

Mackor

Det går faktiskt att frysa in färdiga mackor. Välj dock pålägg som går att frysa, till exempel tonfisk eller lax. Använd inte majonnäs, ägg, ostar, gurka, tomater och andra grönsaker med hög vattenhalt.

Mat som man inte kan frysa in

  • Majonnäs
  • Ris
  • Mjuka ostar
  • Grönsaker med hög vattenhalt
Powered by Labrador CMS