Hur länge håller kokt potatis i kylen?

Hur länge håller kokt potatis i kylen? Vi reder ut! 

Tycker du om potatis? Då är du inte ensam. Det är ett livsmedel som går att göra i stora mängder på en och samma gång, vilket ju är smidigt – inte minst om man lever i en familj med småbarn där man vill minimera tiden som läggs på matlagning. Men om man har potatis över, hur länge kan man ha kokt potatis i kylen? 

Potatis är en gröda som är omtyckt av många och som äts flera gånger i veckan både hemma hos folk och i skolan. Den äts på många olika sätt, och inte allt för sällan kokad. Men hur länge håller kokt potatis i kylen? Läs om det och mer här! 

Potatisens historia 

Potatis är en råvara som finns i de flesta svenska kylskåpen. Potatisen härstammar från inkaindianerna, som odlade något som då hette "papa" högt uppe i anderna, enligt Svensk potatis. Detta var för tio tusen år sedan, och på 1600-talet kom potatisen till Europa och till slut till Sverige. 

Olika sorters potatis 

I Sverige finns det olika potatissorter. Nedan nämner vi några av dem:

 • King Edward
 • Mandel 
 • Amadine
 • Asparges
 • Estelle
 • Magda
 • Early Puritan

Glykoalkaloider i potatis 

När potatis utsätts för sol kan de bli gröna, och glykoalkaloider man bildas vilket är beska och giftiga ämnen som bildas under potatisens skal. Glykoalkaloider är naturliga och hjälper potatisen att skydda sig mot skadedjur och svampangrepp, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. Stress, så som extrema väderförhållanden vid odling, hos potatis kan leda till förhöjda halter av glykoalkaloider. 

Vad händer om man får i sig glykoalkaloider? 

Den som får i sig mycket glykoalkaloider kn bli illamående, få diarré och magsmärtor. 

Livsmedelsverket ger råden att alltid skära bort gröna eller skadade delar av potatisen. Om hela potatisen bör den slängas. Barn under ett år får endast äta potatis utan skal, skriver Livsmedelsverket. 

Potatis i olika former

Men potatisen kan man göra massvis med olika rätter. Det är ett livsmedel som älskas av och är tillgängliga för många. Potatis går att äta i olika former: Friterad, ugnsbakad, stekt och kokad. 

Kanske är det mest vanliga sättet som potatis äts på i Sverige just kokad. Efter att man kokat potatis kan man göra potatismos eller bara äta den runda lilla knölen precis som den är när den är kokad: Mjuk och god. Men hur länge håller kokt potatis i kylen? 

Hur länge håller kokad potatis i kylen?

Frågan om hur länge kokt potatis håller i kylen är en fråga som ställs av många, inte minst i samband med midsommarafton då vi ofta kokar en hel del färskpotatis. 

  I Allt för föräldrars forum har frågan diskuterats flera gånger och flera användare delar med sig av sina svar:

 • "I kylen skulle jag gissa på ca en vecka i rumstemperatur max ett dygn. Jag tror dock att ingen rekomenderar att man förvarar kokt potatis i rumstemperatur. Min kockdotter säger 2 timmar. Allt som stått framme mer än 2 timmar ska slängas enligt henne och det stämmer säkert med tanke på bakterietillväxt och så."
 • "Kokt i kylskåp 4-7 dagar beroende på temp i kylen. Ju kallare desto längre tid."

Lästips: 

Matsäck till barn: Perfekt att äta på språng

KUL GUIDE: 11 roliga hotell i Sverige för barn

Medellängden för män och kvinnor i Sverige och världen 

Matsäck till barnen? 18 enkla maträtter och snacks

50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn

Roliga saker att göra med barn i Stockholm, Göteborg och Malmö

Havregrynsgröt mot gallsten – så kan det hjälpa dig

Medellängden i Sverige – så långa är vi

Powered by Labrador CMS