Kan man äta bacon när man är gravid?

Kan man äta bacon när man är gravid? Vi har svaret

Vad man kan – och inte kan – äta som gravid är frågor som många ställer sig. Men kan man äta bacon när man är gravid? Vi reder ut!

Bacon är ett populärt livsmedel hos många. Ett gott tillbehör till frukosten bredvid äggröran, i en svensk version av pasta carbonara eller som topping på en caesarsallad. Ja, det är många som gillar knaperstekt bacon. 

Men kan man äta bacon när man är gravid? Det är en fråga som diskuteras i Allt för föräldrars forum, i forumtråden: Är stekt vacuumförpackat bacon ok?

Bacon är populärt att äta till frukost!

Kan man äta bacon när man är gravid? 

Men kan man äta bacon när man är gravid? Det är en fråga som diskuteras i Allt för föräldrars forum, i forumtråden: Är stekt vacuumförpackat bacon ok?

”Är det ok att äta bacon trots att det är vakuumförpackat? När man steker det så bör väl ev bakterier såsom listeria försvinna - eller?”

 Tråden har fått flera svar som säger detsamma: Ja det är okej att äta bacon och annan vakuumförpackad man när man är gravid, så länge den är tillagad. 

”Det är väl inte farligt med vakuumförpackade saker över huvudtaget? Eller har jag missat något?Men givetvis är tillagad mat helt OK!”, svarar en forumskribent. 

Livsmedelsverkets råd – kan man äta bacon som gravid

För att reda ut huruvida man kan äta bacon när man är gravid, eller inte, har Allt för föräldrar tagit hjälp av Livsmedelsverkets forum, där frågan också kommit på tal under åren. I forumet får experter på Livsmedelsverket chansen att svara. 

På frågan om det finns något speciellt man ska tänka på när man tillagar bacon som gravid, och om det finns någon risk att drabbas av sjukdomen toxoplasmos om man tillagar baconet för lite. 

Livsmedelsverkets svar lyder: 

”När du är gravid bör allt kött från gris hettas upp tills det är åtminstone rosa, för att ta död på eventuella toxoplasmaparasiter. Det fungerar också att frysa köttet i minst tre dagar. Så när du är gravid bör du steka bacon ordentligt, eller se till att frysa det i minst tre dagar först om du tycker om bacon som inte tillagats så länge.”

Kan man äta kall, tillagad bacon som gravid? 

Om man tillagar för mycket bacon och vill äta resterna dagen efter, exempelvis som topping i en sallad eller göra en röra. Är det säkert att förtära som gravid? 

Livsmedelsverket svarar: 

”Ja, det går bra att äta tillagad bacon kall.”

Kan man äta kalkonbacon som gravid? 

Det finns olika typer av bacon på marknaden idag, inte bara klassisk bacon på fläsk. Kalkonbacon är ett populärt alternativ för den som inte äter fläsk, vill ha magrare kött eller bara föredrar bacon gjort på fågel. 

I forumet på Livsmedelsverket kommer frågan på tal: 

”Kan man äta kalkonbacon när man är gravid? Jag tänker specifikt på den kalkon bacon som är från ingelsta kalkon. Tanken är att steka kalkonbaconen i stekpannan först. Är det ok att äta?”

 Livsmedelsverket svarar: 

”Ja, det går bra att äta tillagad kalkonbacon även när man är gravid.”

Det är alltså bara att fortsätta njuta av din knapriga, tillagade bacon under hela graviditeten – utan att oroa dig! 

Det är inga problem med att äta tillagad bacon när du är gravid!

Svaren ovan kommer från Livsmedelsverkets forum Bacon och gravid, samt Allt för föräldrars forumtråd Är stekt vacuumförpackat bacon ok?. Besök vårt forum för att ta del av andra spännande, lärorika forumtrådar. 

Lästips: 

Roliga lekar till midsommar för barn och vuxna

Bada med vattkoppor – kan man det? Vi reder ut

Vad betyder en blå registreringsskylt? Här är svaret

Powered by Labrador CMS