Chili con varne passar för storkok.
Chili con carne passar för storkok.

Matlagning för veckan: Planera dina måltider i förväg med storkok

Här tipsar vi om rätter som passar perfekt för storkok.

Många människor uppskattar att göra storkok, för att sedan ha flera färdiga rätter hemma. Hur man gör detta varierar förstås, en del ägnar några timmar åt att tillaga storkok av flera olika rätter, andra gör storkok på dagens middag så att det räcker till några matlådor. Här tipsar vi om några rätter som passar perfekt för storkok.

Maträtter som passar för storkok

  • Chili con carne. Det här är en väldigt tacksam rätt att göra storkok på. Den är enkel att ta tillaga, och det går enkelt att laga en större mängd - förutsatt att man har en tillräckligt stor panna. Lagar man ris till den så kan riset dessutom användas till flera rätter, om man lagar flera olika matlådor.
  • Korvstroganoff och ris. En perfekt rätt att laga samtidigt som chili con carne, då riset som sagt kan användas till båda rätterna. Även korvstroganoff är enkelt att tillaga, och passar perfekt som matlåda.
  • Lasagne. När man tillagar lasagne så blir det ofta 4-6 portioner, vilket gör att denna maträtt passar perfekt för storkok.
  • Pastagratäng. En maträtt som kan varieras mycket, och som är enkel att göra storkok på - speciellt då man själv kan välja hur stor form man använder.
  • Pajer. Även paj är perfekt för storkok, eftersom det alltid blir flera portioner i varje pajform. Även här går det att variera mycket.
  • Hemlagad pizza. Återigen en rätt som kan varieras oändligt mycket, efter tycke och smak, och det är dessutom enkelt att göra många portioner samtidigt.
  • Spaghetti och köttfärssås. En klassiker i matlådan, som också är tacksam för storkok. Det är enkelt att tillaga en större mängd köttfärssås, så länge man har en större panna för det, och spaghettin kan användas till flera rätter - till exempel pastasås eller köttbullar.

Anledningar att göra storkok

Egentligen är det väl ganska självklart varför man ska göra storkok, eller varför man väljer att göra det. Det handlar helt enkelt om att göra flera portioner för att kunna spara till senare. Många behöver matlådor till jobbet och liknande, och vill då gärna göra flera på en gång. Andra gånger handlar det snarare om att man vill ha matlådor till dagar då man inte orkar laga middag, eller lunch.

Det enklaste är att göra storkok när man ändå läggar middag, för att få mat över som kan läggas i matlådor. En del väljer dock att göra storkok på flera olika rätter, för att få ihop ett större antal matlådor. Man kan till exempel ägna några timmar under söndagen till att laga matlådor för veckans luncher, och kanske även middagar om man inte har tid eller ork att laga middag varje dag.

Powered by Labrador CMS