När är det semmeldagen 2023?

Datum för fettisdagen 2023, och allt du vill veta om semlans dag.

Semlor till semmeldagen 21 februari
Semmeldagen, också kallad fettisdagen infaller 21 februari 2023.

Varje år firar vi det som kallas för semmeldagen, eller fettisdagen. Denna dag unnar sig många människor i Sverige en semla till fikat, eftersom det är en tradition som har funnits med sedan hundratals år tillbaka. Även om semmeldagen inte är lika viktig i dag, på samma sätt som förr, så är den onekligen viktig för oss än i dag. Här får du veta när denna dag infaller, varför vi firar den och hur många semlor vi egentligen äter i Sverige-

När är fettisdagen 2023?

I år infaller semmeldagen tisdagen den 21 februari. Det här är dock inte det datum som gäller varje år, utan semmeldagen är rörlig. Det enda som gäller varje år är att det alltid är en tisdag.

Semmeldagen inträffar alltid mellan blåmåndagen och askonsdagen, och 47 dagar - eller 7 veckor - före påsken. Påsken är som bekant också rörlig, vilket gör att semmeldagen blir det då den ska inträffa just såhär lång tid innan påsken.

Datumet för semmeldagen kan variera ganska mycket, och den kan som tidigast inträffa 3 februari och som senast 9 mars.

Varför firar vi semlans dag?

Semmeldagen är en mycket gammal tradition i Sverige, och den härstammar från 1500-talet. Då var denna dag dock viktigare på ett sätt, nämligen att det var sista dagen att äta upp sig innan fastan. Av den anledningen är semmeldagen alltid sista tisdagen innan fastan. Fastan varade sen under 40 dagar, fram till påsken. Av denna anledning kallas semlan även för fastlagsbulle.

Namnet semla kommer från det latinska ordet simila, som betyder fint vetemjöl. Semlorna på 1500-talet såg dock inte ut som dagens semlor. De semlor vi äter i dag kom först för omkring 100 år sedan, på 1920-talet.

Hur många semlor äter vi i Sverige?

Att vi är omåttligt förtjusta i semlor i Sverige är väl knappast en hemlighet, och just under semmeldagen tar många människor tillfället i akt och unnar sig en semla - eller flera. Bara under semmeldagen äter vi faktiskt hela 6 miljoner semlor. Under hela säsongen äter vi omkring 50 miljoner semlor.

Vår tradition med att äta semlor under semmeldagen har alltså funnits i flera hundra år, och den kommer med stor sannolikhet att finnas kvar länge.

Powered by Labrador CMS