Barn som äter en klämmis.
Klämmisar är perfekt när man är på språng eller på utflykter.

Recept: Gör egna klämmisar

Att göra egna klämmisar blir både gott och det är dessutom ett bra sätt att få ner matkostnaderna.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Det finns många fördelar med klämmisar. De är enkla att ta med, eller att ta fram när det behövs ett snabbt mellanmål, och såväl bebisar som småbarn brukar älska dem. Gör man dem själv så blir de dessutom mer prisvärda, och nyttigare utan tillsatser - och dessutom vet man exakt vad det är man ger sitt barn. Här kommer några tips för dig som vill göra egna klämmisar, och några smaskiga recept.

Vad du behöver för att göra klämmisar

Egentligen behöver du inte införskaffa något speciellt när du ska göra klämmisar, men du behöver förstås klämmispåsar. Med det sagt kan du förvara det i burkar också, men då försvinner den där smidiga egenskapen hos klämmisar - att det blir enkelt att äta, att ingen sked behövs och att barnet själv kan hålla i påsen.

Det finns även kompletta set med babymatberedare och några klämmispåsar, och dessa kan göra det ännu enklare att tillverka egna klämmisar. Med det sagt så går det lika bra att använda vanlig matberedare, mixer eller kastrull till exempel.

Här kan du köpa 10 klämmispåsar för 109 kronor.

Klämmisar från Jollyroom.
Klämmisar från Jollyroom.

Bra att veta när du gör klämmisar

Klämmisar kan vara såväl mindre måltider i påse, som nyttiga mellanmål med frukt och grönsaker. Tänk på att konsistensen ska vara lagom fast - inte för rinnig men inte heller för hård. Det ska gå lätt att få ut innehållet utan att det rinner.

Hur länge kan man förvara egna klämmisar?

De allra flesta klämmisar går även bra att frysa in. De klarar sig vanligtvis i kylskåpet i upp till tre dagar, men betydligt längre i frysen.

Recept: Grönsaksklämmis

Du behöver

  • 250 gram morötter
  • 7 stycken broccoliträd
  • 2 hela äpplen
  • 1 nypa kanel
  • 1 nypa ingefära

Gör så här

  1. Skala och tärna äpplena och morötterna.
  2. Dela broccoliträden i mindre delar.
  3. Koka äpplen, morötter och broccoli i ca 10-15 minuter, tills de blir mjuka.
  4. Låt allting svalna.
  5. Mixa alltsammans tills det får samma konsistens som äppelmos.
  6. Tillsätt kryddorna.
  7. Häll upp i påsar.

Recept: Kiwi- och päronklämmis

Du behöver

  • 2 kiwi
  • 1 päron
  • 1/2 banan
  • 1 dl vatten
  • 50 g torkade katrinplommon

Gör så här

  1. Koka upp päron och katrinplommon snabbt. Päronen ska bli mjuka.
  2. Låt päron och katrinplommon svalna.
  3. Mixa dessa med övriga ingredienser.
  4. Häll upp på klämmispåsar.
Powered by Labrador CMS