
Recept: Gör egna klämmisar
Att göra egna klämmisar blir både gott och det är dessutom ett bra sätt att få ner matkostnaderna.
Den här artikeln innehåller reklamlänkar.
Det finns många fördelar med klämmisar. De är enkla att ta med, eller att ta fram när det behövs ett snabbt mellanmål, och såväl bebisar som småbarn brukar älska dem. Gör man dem själv så blir de dessutom mer prisvärda, och nyttigare utan tillsatser - och dessutom vet man exakt vad det är man ger sitt barn. Här kommer några tips för dig som vill göra egna klämmisar, och några smaskiga recept.
Vad du behöver för att göra klämmisar
Egentligen behöver du inte införskaffa något speciellt när du ska göra klämmisar, men du behöver förstås klämmispåsar. Med det sagt kan du förvara det i burkar också, men då försvinner den där smidiga egenskapen hos klämmisar - att det blir enkelt att äta, att ingen sked behövs och att barnet själv kan hålla i påsen.
Det finns även kompletta set med babymatberedare och några klämmispåsar, och dessa kan göra det ännu enklare att tillverka egna klämmisar. Med det sagt så går det lika bra att använda vanlig matberedare, mixer eller kastrull till exempel.
Här kan du köpa 10 klämmispåsar för 109 kronor.

Bra att veta när du gör klämmisar
Klämmisar kan vara såväl mindre måltider i påse, som nyttiga mellanmål med frukt och grönsaker. Tänk på att konsistensen ska vara lagom fast - inte för rinnig men inte heller för hård. Det ska gå lätt att få ut innehållet utan att det rinner.
Hur länge kan man förvara egna klämmisar?
De allra flesta klämmisar går även bra att frysa in. De klarar sig vanligtvis i kylskåpet i upp till tre dagar, men betydligt längre i frysen.
Recept: Grönsaksklämmis
Du behöver
- 250 gram morötter
- 7 stycken broccoliträd
- 2 hela äpplen
- 1 nypa kanel
- 1 nypa ingefära
Gör så här
- Skala och tärna äpplena och morötterna.
- Dela broccoliträden i mindre delar.
- Koka äpplen, morötter och broccoli i ca 10-15 minuter, tills de blir mjuka.
- Låt allting svalna.
- Mixa alltsammans tills det får samma konsistens som äppelmos.
- Tillsätt kryddorna.
- Häll upp i påsar.
Recept: Kiwi- och päronklämmis
Du behöver
- 2 kiwi
- 1 päron
- 1/2 banan
- 1 dl vatten
- 50 g torkade katrinplommon
Gör så här
- Koka upp päron och katrinplommon snabbt. Päronen ska bli mjuka.
- Låt päron och katrinplommon svalna.
- Mixa dessa med övriga ingredienser.
- Häll upp på klämmispåsar.