Recept: Potatisgratäng du kan förbereda dagen innan servering
När det är festmiddagar på gång kan det vara skönt att förbereda så mycket som möjligt dagen innan. Här kommer ett recept på en supergod potatisgratäng som du kan förbereda dagen innan du ska servera den.
Här är ett enkelt recept på potatisgratäng:
Ingredienser:
- 4-6 potatisar
- 1 gul lök
- 1 tsk smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 3/4 dl riven ost
Instruktioner:
- Skala och skiva potatisen och löken.
- Smält smöret i en stekpanna och fräs löken tills den blir genomskinlig.
- Lägg potatisskivorna i en ugnssäker form och täck med lök och smör.
- Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll över potatisen.
- Strö osten över toppen och grädda i ugnen vid 200 grader i ungefär 45 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gyllenbrun.
Servera potatisgratängen varm som en del av en middag, tillsammans med exempelvis kött, fisk eller kyckling. Smaklig måltid!
Hur du förbereder potatisgratäng dagen innan servering
Det går utmärkt att förbereda potatisgratängen dagen innan du vill servera den. Här är några tips på hur du kan göra:
Skiva potatisen och löken och lägg dem i en ugnssäker form. Täck formen med folie och förvara den i kylen.
Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll över potatisskivorna. Strö osten över toppen och täck formen med folie igen.
Förvara formen i kylen tills du är redo att grädda potatisgratängen.
När det är dags att grädda potatisgratängen, ta formen ur kylen och låt den stå i rumstemperatur i ungefär en halvtimme innan du sätter den i ugnen. Grädda potatisgratängen enligt receptet, men du kan behöva lägga till några minuter till gräddtiden eftersom potatisen redan är förvälld.
Det går också bra att förvara den färdiggräddade potatisgratängen i kylen och värma den i ugnen innan servering. Se till att värma den ordentligt genom att sätta ugnen på 200 grader och låta potatisgratängen värmas i ungefär 20-30 minuter.
Läs mer:
-
Så kokar du perfekta ägg – tips och råd
Att koka de perfekta äggen kan tänkas vara svårt, men med några enkla tips och tricks kan du faktiskt få äta goda ägg, precis som du vill ha dem, varje dag. Spana in hur du kokar de perfekta äggen, oavsett om du vill ha dem lösa, krämiga eller hårdkokta.
-
Blir du akut sötsugen? Det här kan du baka snabbt
Kanske tänker du att det krävs mycket tid för att baka. Men så måste det inte alltid vara! Här hittar du recept på goda grejer du kan baka när du blir akut sötsugen.
-
Kan man vispa matlagningsgrädde? Enkla tipsen
Har du bara matlagningsgrädde hemma och undrar om du kan vispa den? Svaret är ja, men det finns några saker att tänka på när du vispar matlagningsgrädde.
-
Skala potatis i förväg – går det?
Många undrar om det är möjligt att skala potatis i förväg? Det hade i så fall snabbat på matlagningen och underlättat för många. Men går det verkligen att göra utan att potatisen blir dålig? det svarar vi på här.