Rostad aubergine med tahini, pinjenötter och linser
Rostad aubergine med tahini, pinjenötter och linser är en läcker och näringsrik maträtt som kombinerar rostad aubergine med krämig tahini, knapriga pinjenötter och proteinrika linser. Kombinationen av smaker och texturer gör denna rätt till en perfekt balans mellan sött, salt och syrligt, och passar utmärkt som en vegetarisk huvudrätt eller som en del av en buffé.Ingredienser
- Olivolja 2 matskedar
- Morötter 2 små skurna i bitar
- Selleri 2 små stjälkar
- Lök 1 medium fint tärnad
- Vitlök 6 klyftor, skivade
- Bruna linser 340 g
- Lagerblad 2
- Vatten 1000ml
- Salt En nypa
- Äppelcidervinäger 2 teskedar (10 ml)
- Peppar En nypa
- Äggväxter 2 stora
- Rosmarin 4 kvistar
- Kottar 65ml
- Persilja 2 matskedar
Tillagning
- För linserna: Justera ugnsgallret till mittläget och förvärm ugnen till 230°C för att förbereda för rostning av aubergine
- Värm under tiden 2 msk olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme tills den skimrar
- Tillsätt morötter, selleri och lök och koka under omrörning tills de mjuknat men inte fått färg, cirka 4 minuter
- Tillsätt vitlök och koka under omrörning tills det doftar, cirka 30 sekunder
- Tillsätt linser, lagerblad, fond eller vatten och en nypa salt
- Låt koka upp, täck med locket delvis på glänt och koka tills linserna är mjuka, ca 30 minuter (Fyll på med vatten om linserna vid något tillfälle inte är helt nedsänkta)
- Ta av locket, rör ner vinäger och reducera tills linserna är fuktiga men inte soppiga
- Smaka av med salt och peppar, täck över och håll varmt tills du ska servera
- För aubergine: Medan linserna kokar, skär varje aubergine på mitten
- Skär köttet med spetsen på en skalkniv i ett mönster med 2,5cm mellanrum
- Överför till en foliefodrad kantad bakplåt, skärsidan uppåt och pensla varje auberginehalva med 1 msk olja, låt varje penseldrag absorberas helt innan du borstar med mer
- Krydda med salt och peppar
- Lägg en rosmarinkvist ovanpå var och en
- Överför till ugnen och rosta tills de är helt mjuka och väl förkolnade, 25 till 35 minuter
- Ta ut ur ugnen och kassera rosmarin
- Att servera: Värm 2 matskedar olivolja och pinjenötter i en medelstor stekpanna på medelvärme
- Koka, blanda nötter ofta, tills de är gyllenbruna och aromatiska, cirka 4 minuter
- Överför till en skål för att stoppa tillagningen
- Rör ner hälften av persiljan och rosmarin till linser och lägg över på ett serveringsfat
- Lägg auberginehalvorna ovanpå
- Fördela några matskedar tahinisås över varje auberginehalva och strö över pinjenötter
- Strö över resterande persilja och rosmarin, ringla över ytterligare olivolja och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen