Ratatouille
Ratatouille är en fransk grönsaksrätt som traditionellt innehåller aubergine, zucchini, paprika, lök, vitlök och tomater. Rätten tillagas vanligtvis genom att grönsakerna steks i olivolja och kryddas med örter som timjan och rosmarin. Ratatouille serveras ofta som en sidorätt eller som huvudrätt tillsammans med bröd eller ris. Rätten är känd för sin enkla men smakrika smakprofil och är populär både i Frankrike och internationellt.Ingredienser
- Aubergine 2 stora
- Zucchini 4
- Gul paprika 2
- Tomat 4 stora
- Olivolja 5 msk
- Basilika Knippa
- Lök 1 medium
- Vitlöksklyfta 3 fint hackade
- Rödvinsvinäger 1 tsk
- Socker 1 tsk
Tillagning
- Skär auberginerna i halvor på längden
- Lägg dem på brädet med klippsidan nedåt, halvera på längden igen och sedan tvärs över i 1,5 cm bitar
- Skär av ändarna av zucchini och sedan över i 1,5 cm skivor
- Skala paprikorna från stjälken till botten
- Håll upprätt, skär runt stjälken och skär sedan i 3 bitar
- Skär bort eventuellt membran och skär sedan i lagom stora bitar
- Gör ett litet kryss på botten av varje tomat och lägg dem sedan i en värmesäker skål
- Häll kokande vatten över tomaterna, låt stå i 20 sekunder och ta sedan bort dem
- Häll bort vattnet, byt ut tomaterna och täck med kallt vatten
- Låt svalna och dra sedan bort huden
- Dela tomaterna i fjärdedelar, skrapa bort fröna med en sked och hacka sedan köttet grovt
- Ställ en sautépanna på medelvärme och när den är varm, häll i 2 msk olivolja
- Bryn auberginerna i 5 minuter på varje sida tills bitarna är mjuka
- Ställ dem åt sidan och stek zucchinierna i ytterligare en msk olja i 5 minuter tills de är gyllene på båda sidor
- Upprepa med paprikan
- Överkoka inte grönsakerna i detta skede, eftersom de har lite mer tillagning kvar i nästa steg
- Riv upp basilikabladen och ställ åt sidan
- Koka löken i pannan i 5 minuter
- Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare min
- Rör ner vinäger och socker, häll sedan i tomaterna och hälften av basilikan
- Lägg tillbaka grönsakerna i pannan med lite salt och peppar och koka i 5 minuter
- Servera med basilika
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen