Rökig lins chili med squash
Rökig lins chili med squash är en hälsosam och smakrik vegetarisk maträtt som kombinerar proteinrika linser med kryddig chili och saftig squash. Den rökiga smaken ger en extra dimension till rätten och gör den till en perfekt vardagsrätt som passar både för lunch och middag. Servea gärna med en klick yoghurt och färsk koriander för en komplett smakupplevelse.Ingredienser
- Olivolja 1 matsk
- Lök 1
- Purjolök 1 hackad
- Vitlök 3 klyftor
- Kummin 4 tsk mald
- Koriander 2 tsk mald
- Rökt paprika 1 tsk
- Kanel 1/2 tsk
- Chili pulver 1 tsk
- Kakao 1 tsk
- Torkad oregano 1/2 tsk
- Tärnade tomater 1 burk
- Vatten 750ml
- Morötter 3 hackade
- Bruna linser 375ml
- Havssalt 1 tsk
- Squash 1 Liten
- Cashewnötter 250ml
- Äppelcidervinäger 1 tsk
Tillagning
- Börja med att rosta squashen
- Skiva den i tunna halvmånar och ringla över lite olja och strö över havssalt
- Jag lade till en färsk liten salvia som jag hade i kylen, men det är onödigt
- Rosta squashen vid 205 C i 20-30 minuter, vänd halvvägs tills den är mjuk och gyllene
- Låt svalna och skär i tärningar
- Skölj under tiden linserna och täck dem med vatten
- Koka upp dem och låt sjuda och låt koka (utan lock) i 20-30 minuter, eller tills de är mjuka
- Häll av och ställ åt sidan
- Medan linserna kokar värms 1 msk
- Olja på låg i en medelstor gryta
- Tillsätt lök och purjolök och fräs i cirka 5 minuter, eller tills de börjar mjukna
- Tillsätt sedan vitlöken tillsammans med spiskummin och koriander, koka ytterligare några minuter
- Tillsätt resterande kryddor – paprika, kanel, chili, kakao, worcestershiresås, salt och oregano
- Tillsätt sedan burken med tomater, vattnet eller fonden och morötter
- Låt puttra under lock i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och blandningen har tjocknat
- Du måste kontrollera grytan med jämna mellanrum för omrörning och en topp av vätska om det behövs
- Tillsätt linserna och hackad rostad squash
- Låt koka i ytterligare 10 minuter för att värma upp
- Servera med skivad jalapeno, limeklyftor, koriander, salladslök och cashewgräddfil
- Äppelcidervinäger Vatten Koka upp lite vatten och använd det för att blötlägga cashewnötterna i minst fyra timmar
- Alternativt kan du använda kallt vatten och låta cashewnötterna dra över natten, men jag är glömsk/lat, så använder ofta kokningsmetoden som går mycket snabbare
- Efter att cashewnötterna har blötlagt, låt dem rinna av och lägg dem i en snabbmixer
- Börja mosa, tillsätt långsamt ca 1/2 dl färskvatten tills en krämig konsistens uppnås
- Du kan behöva tillsätta mindre eller mer vatten för att nå önskad konsistens
- Tillsätt en nypa havssalt och vinäger (eller citronsaft)
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen