Teriyaki kycklinggryta
Teriyaki kycklinggryta är en läcker och smakrik maträtt som består av saftiga kycklingbitar som marinerats i en söt och kryddig teriyakisås. Grytan innehåller även grönsaker som paprika, lök och morötter som bidrar med en härlig smak och textur. Serveras vanligtvis med ris eller nudlar och är en populär rätt både i Japan och internationellt.Ingredienser
- Sojasås 1,8 dl
- Vatten 1,2 dl
- Brunt socker 0,6
- Mald ingefära 1/2 tesked
- Finhackad vitlök 1/2 tesked
- Majsstärkelse 4 matskedar
- Kycklingbröst 2
- Wokade grönsaker 360 ml
- Brunt ris 7,5 dl
Tillagning
- Värm ugnen till 180°C
- Spraya en 9x13-tums bakpanna med non-stick spray
- Blanda sojasås, ½ dl vatten, farinsocker, ingefära och vitlök i en liten kastrull och täck
- Koka upp på medelvärme
- Ta av locket och koka i en minut när det kokar
- Rör under tiden samman majsstärkelsen och 2 matskedar vatten i en separat skål tills den är slät
- När såsen kokar, tillsätt blandningen i kastrullen och rör om för att kombinera
- Koka tills såsen börjar tjockna och ta sedan bort från värmen
- Lägg kycklingbrösten i den förberedda pannan
- Häll en kopp av såsen över kycklingen
- Sätt in kycklingen i ugnen och grädda i 35 minuter eller tills den är genomstekt
- Ta ut ur ugnen och strimla kycklingen i formen med två gafflar
- Ånga eller koka under tiden grönsakerna enligt anvisningarna på förpackningen
- Tillsätt de kokta grönsakerna och riset i grytan med kycklingen
- Tillsätt det mesta av den återstående såsen, spara lite för att ringla över toppen vid servering
- Blanda försiktigt ihop allt i en ugnsform tills det blandas
- Återgå till ugnen och tillaga 15 minuter
- Ta ut ur ugnen och låt stå 5 minuter innan servering
- Ringla över varje portion med resterande sås
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen