Traditionell kroatisk gulasch
Traditionell kroatisk gulasch är en mustig köttgryta som vanligtvis tillagas med nötkött, lök, paprika, vitlök och tomater. Rätten är kryddad med paprikapulver och andra örter och serveras ofta med potatis eller pasta. Gulaschen är en populär maträtt i Kroatien och är känd för sin rika smak och fylliga konsistens.Ingredienser
- Nötkött 500 g
- Lök 2 hackade
- Morötter 2 hackade
- Vitlök 2 klyftor
- Lagerblad 2
- Rödvin 200 ml
- Vatten 2 liter
- Senap 3 msk
- Salt 1 msk
- Peppar 1/2 tsk
- Paprika 1/2 tsk
- Vegetabilisk olja 2 msk
Tillagning
- Rengör köttet från ådrorna om det finns några och skär det i mindre bitar, 3 × 3 cm
- Marinera köttet i senap och kryddor och låt stå i kylen i en timme Värm en matsked fläskfett eller vegetabilisk olja i en gryta och stek köttet på alla sidor tills det får färg.
- När köttet är tillagat, överför det till en tallrik och tillsätt ytterligare en matsked fett i grytan. Skär löken mycket fint, skala morötterna och strimla den med ett rivjärn
- Koka lök och morötter på låg värme i 15 minuter
- Du kan salta grönsakerna lite för att få dem att mjukna snabbare När grönsakerna har fått färg och blivit lite mosiga, tillsätt köttet och lagerbladen och vitlöken
- Häll över med vin och låt sjuda i 10-15 minuter så att alkoholen får avdunsta
- Nu är det rätt tid att tillsätta 2/3 av mängden vätska Täck grytan och koka på låg värme i en timme, rör om då och då
- Efter den första timmen, häll över resten av vattnet eller fonden och koka i ytterligare 30-45 minuter Låt grytan svalna något och servera den med ett stänk hackad persilja och några skivor färsk paprika om du vill piffa upp den Skär lite färskt bröd, krydda salladen och njut helt enkelt av dessa underbara smaker
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen