Ingredienser
- Jäst 25g
- Smör eller margarin 50g
- Mjölk 3 dl
- Strösocker 1/2 dl
- Salt 1 krm
- Vetemjöl 8 dl
- Till Fyllning
- Rumsvarmt smör eller margarin 100g
- Malen kanel 1 msk
- Strösocker 1 dl
- Till Pensling
- ägg 1
- Pärlsocker 1 msk
Tillagning
- Smula jästen i en stor bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37°C (fingervarmt). Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av mjölkblandningen, strösocker och salt. Börja arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper från kanterna. Det kan hända att du inte behöver använda allt mjöl.
- Täck över bunken med en bakduk och låt degen jäsa i ca 45 minuter, eller tills den dubblat sin storlek.
- Förbered fyllningen: Blanda rumsvarmt smör med strösocker och malen kanel i en skål tills det blir en jämn smet.
- Forma bullarna: När degen är färdigjäst, knåda den lätt på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
- Kavla ut varje del till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred hälften av fyllningen över varje rektangel.
- Rulla ihop rektangeln från långsidan så att du får en lång rulle. Skär rullen i ca 10 bitar för varje del.
- Placera bullarna med snittytan uppåt på bakplåtspapper klädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
- Förvärm ugnen: Sätt ugnen på 225°C.
- Pensling och gräddning: Pensla de jäsade bullarna försiktigt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.
Publicerat 2024-02-20 07:24
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen