Så får du sommarlovets måltider att bli lite billigare – sparexperten Madelen Larsson tipsar!

Sparexperten tipsar: Så gör du lunchen billigare på sommarlovet

Känns det som att det enda du gör på sommaren är att planera inför och laga ditt barns måltider? Frukost, lunch, mellanmål och middag – det kan bli en hel del matlagning under sommarloven. Det kan dessutom bli kostsamt med alla dessa måltider. För att ta reda på hur du som förälder kan underlätta matlagningen i den somriga vardagen, och hur du kan komma undan lite billigare har Allt för föräldrar pratat med Madelen Larsson, sparexperten bakom Instagram-kontot "Miljonmålet", som ger sina bästa ekonomiska tips gällande just sommarlov och mat! 

Sommarlov betyder inte bara härliga dagar i solen, utan även en hel del måsten kring mat. Under sommarlovet är det inte bara frukost och middag som ofta förtärs hemmavid, utan även lunchen. Barnens skolluncher byts ut till förväntningar på att luncher ska lagas i parti och minut. Dessutom ska ett och annat mellanmål få plats och även det fixas. För att inte glömma middagen! 

Känns det som att sommarlovets dagar i princip enbart innefattar tankar på vad barnen ska äta och ett ständigt lagande av alla dessa måltider? Då är du inte ensam. Många föräldrar kan nog känna igen sig i att det här med matlagning känns som en jobbig puck på sommaren. Dessutom kan man känna press kring den ekonomiska biten – att laga hela dagens måltider hemma kan bli kostsamt. 

Så får du sommarlovets måltider att bli billigare 

Allt för föräldrar kontaktade sparexperten Madelen Larsson, som driver det populära Instagram-kontot "Miljonmålet", för att ta reda på hur du som förälder kan underlätta vardagen på sommaren, och göra måltiderna, inte minst luncherna, mindre kostsamma. 

Nedan följer sparexperten Madelen Larssons bästa tips på hur du får till billigare måltider under sommaren! 

Sparexperten Madelen Larsson.

Sparexpertens tips på hur du fixar billiga måltider på sommarlovet

  • Laga storkok 

– Sommarlovet kan lätt bli enormt med kökstjänst för en förälder då måltider avlöser varandra. För att få loss mer tid och njut rekommenderar jag att laga storkok och äta samma mat i några dagar. Att laga mycket av en rätt blir också billigare när färre ingredienser behöver köpas. Man kan också ta en dag och laga flera storkok och frysa in ett par för att minska göromålen under veckan och ändå äta billigt. 

  • Titta efter kampanjvaror i matbutiken 

– Ett annat tips är att äta mer av det som är billigt, som kampanjvaror i butiken, rotsaker, baljväxter, grodda själv m.m. Under semestern har vi mer måltider som ska ätas men vi har också mer tid. Bönor kan kokas själv och frysas in i lagom stora portionspåssr, det kostar nästan ingenting och är superbra att dryga ut rätter med.

  • Baka själv 

    – Bröd och fikabröd kan bakas en regnig dag med barnen och frysas in. Picknickmat kan göras i förväg som pannkakor, piroger, matmuffins, pizzabullar m.m. och frysas in så det är lätt att välja billiga alternativ när man ska iväg. Desto lättare det är att välja billiga alternativ, desto större sannolikhet att du gör det. Vi människor är bekväma och väljer gärna det enklaste, så se till att rätt väg för dig är enkel att välja. Att ta med mat till utflykter sparar enormt med pengar. 

  • Ta med glass i termos 

– Många barn vill ha glass på stranden men kostnaden har dragit iväg rejält. Det går jättebra att ta med egen glass i en termos och plocka fram ett par timmar senare om man vill ge glass men inte få plånboken tömd. I en mattermos får lite tjockare glassar plats. 

  • Många sparbäckar små 

– Många missar att tänka ”många bäckar små” men det är vad som ger resultat åt båda hållen. Har du många små utgifter här och var så blir det stora summor i längden. Sparar du in på mindre summor här och var, så blir det snabbt stora summor sparade. Tänk så i matbutiken, välj bort det du kan, byt ut det du kan mot billigare alternativ. 

Här hittar du sparexperten Madelen Larsson på Instagram: @miljonmalet. 

Lästips: 

Så sparar du pengar på sommaren – sparexpertens bästa tips 

Gratis aktiviteter att göra på sommarlovet – sparexpertens bästa tips 

Powered by Labrador CMS