Barnvänliga rätter att servera på påskmiddagen.
Barnvänliga rätter att servera på påskmiddagen.

Tips på barnvänlig påskmat

Tips på saker du kan addera till påskbordet så att barnen också kan äta påskmat!

En höjdpunkt under påsken är förstås den goda påskmaten. Ibland kan det dock vara svårt att få barn att äta av maten under högtider. Den kan kännas annorlunda, konstig eller också så finns det ingenting som faller dem i smaken. Här är några lösningar på det problemet.

Barnvänlig påskmat

Påskmaten är ofta ganska varierad, vilket gör att det med stor sannolikhet finns något som passar barnen. Med det sagt räcker det kanske inte alltid, om det bara är köttbullarna eller äggen som de äter. Här finns egentligen två lösningar.

  • Större utbud. Om det finns mer att välja på, så kommer det med stor sannolikhet att hitta flera saker de vill äta.
  • Anpassa påskbordet. Servera flera rätter som barnen gillar, även om allting inte riktigt "passar" till påskbordet. Det finns ingenting som säger att man inte kan ha fläskfilé, pannkakor eller pasta på påskbordet.

Ägg

Många barn gillar ägg, och på påskbordet är de ofta kokta. Föredrar de någon annan variant så kanske man kan komplettera med stekta, omelett eller vad barnet än föredrar. Ägghalvor kan också vara roligare ibland.

Laxfilé

På påskbordet serveras ofta rökta och gravade laxar, och det är inte alltid dessa faller barn i smaken. I så fall kan man även servera ugnsbakad lax, grillad eller ångkokt - beroende på vad barnet gillar.

Köttbullar och prinskorv

De flesta barn älskar köttbullar och korv, och dessa är ofta ett givet inslag på påskbordet. Om barnet inte gillar just prinskorv kanske man istället kan steka vanlig korv eller falukorv.

Potatis

Även potatis är ett vanligt inslag på påskbordet, och något som barn ofta gillar. Ibland skippar vi dock potatisen om vi har Janssons frestelse eller potatisgratäng. Är det just kokt potatis som barnen gillar så kan man även servera det, eller varför inte stekt potatis om de föredrar det.

Skinka

Nej, skinka förknippar vi knappast med påsken, utan främst med julen. Men om detta är något barnen gillar så varför inte servera en påskskinka?

Barnsnittar

Snittar passar förstås perfekt på högtider, och dessa kan göras barnvänliga. Testa till exempel skinksnittar med philadelphia och hackad gräslök i tunnbröd. Eller kanske snittar på grovt rostbröd, med fetaost och gröna oliver samt philadelphia. Små mackor som barnen med stor sannolikhet kommer att gilla.

Läs mer

Powered by Labrador CMS