Så får du avokadon att mogna snabbare.

Trött på omogna avokados? Så får du avokadon att mogna snabbt

Det eviga kampen med avokados: antingen är de för mjuka eller alldeles för hårda. Här är 3 tips på hur du får dina avokados att mogna snabbare. 

Avokado är mångas favorit i salladen men den eviga kampen att hitta en perfekt mogen avokado är frustrerande för många. Besvikelsen när man skär upp avokadon och den är helt brun gör att man ofta köper en lite för hård avokado. Dessvärre kan det ta ganska lång tid för en hård avokado att mogna till perfektion. Men det finns några flera smarta knep att ta till för att skynda på mognadsprocessen.

Hur får man avokado att mogna snabbare? 

Få avokadon att mogna i ugnen

För den här metoden behöver du bara värma upp ugnen till max 100 grader. Linda in avokadon i aluminiumfolie och lägg in i mitten av ugnen i ungefär tio minuter. 

Den här metoden baseras på att avokadon släpper ut etylengas, i ugnen, den gas som får frukter att mogna snabbare.

Värmen kan dock påverkas av denna metod men det brukar ändå gå bra att använda, den nu mogna och mjuka avokadon, i sallader och annat. 

Varmt vatten för att avokadon ska mogna 

Denna metod är snarlik ovanstående, men utan ugnen. Du placerar avokadon i en skål och häller över kokhett vatten så avokadon är helt täckt. 

Efter ungefär en kvart bör avokadon vara tillräckligt mjuk. Även denna metod kan påverka smaken lite, dock ska det gå utmärkt att äta och använda den som vanligt.

Avokado med andra frukter

Har du bra god framförhållning med när du ska använda din avokado är denna metod allra bäst. Placera avokadon i en tunn plastpåse ihop med andra frukter: exempelvis äpple, banan eller päron. De är alla frukter som utsöndrar mycket etylengas som påskyndar mognadsprocessen.

Förslut påsen och låt frukterna ligga i påsen i ett par dagar så ska avokadon mjukna. Detta är den mest skonsamma metoden som inte påverkar smaken.

Att tänka på när du köper avokado 

Det finns ett enkelt test du kan göra för att avgöra om avokadon är mogen eller inte – och det är inte att klämma på avokadon, det riskerar istället att få bruna fläckar. För att undvika att skada avokadon kan du stället mognaden genom att titta på hur grenfästet, som ser ut som en liten ”plopp”, ser ut:

Mogen: "Ploppen" lossnar lätt och det är grönt under den.

Omogen: "Ploppen" sitter fast hårt och är svår att få bort.

Övermogen: "Ploppen" lossnar lätt och det är brunt under.

Hur ska man förvara en avokado? 

Avokado förvarar du bäst i rumstemperatur, exempelvis i en skål i köket. Om den är omogen kan du med fördel förvara den tillsammans med äpplen eller bananer, så mognar den lite snabbare.

Hur förvarar man en avokadohalva? 

Lägg en fjärdedels rödlök uppskuren i stora skivor i en tätsluten platsburk tillsammans med avokadohalvan så håller den sig grön och fräsch längre. Löken avger svavelånga som hjälper till att stoppa processen som gör avokadon brun.

Ett annat alternativ är att pressa några droppar citron på snittytan, behåll kärnan i och vira in den i plastfolie. Lägg den i kylen så kommer den hålla sig grön och fräsch. 

Detta är även en metod som du kan använda om avokadon du skurit upp visar sig vara omogen. Då kan du rädda avokadon genom att pressa över lite citronsaft och sätt ihop de två halvorna med kärnan kvar och förvara i plastfolie. Lägg in den i kylen och vänta någon dag så ska den ha mognat!

Läs mer: Det händer om du inte bestämt namn i tid – Skatteverkets konsekvenser: ”Tusentals kronor”

Powered by Labrador CMS