Vegetariskt julbord
Vegetariskt julbord

Vegetariskt julbord - gröna alternativ till kötträtterna

Vill du ha ett vegetariskt julbord i år, eller i alla fall ha alternativ till kötträtterna? Här kan du vad man kan servera istället för kött på julbordet!

Köttfria alternativ på julbordet

Under de senaste åren har intresset för att äta mer vegansk mat ökat. Att äta veganskt innebär att bara äta mat som kommer från växtriket och utesluta alla animaliska livsmedel. Under julen brukar vi vara traditionsenliga kring vilken mat vi äter och det kan vara svårt att hitta köttfria alternativ.

Kanske ni har någon i familjen som är vegan eller så kanske ni själva vill prova byta ut något på julbordet mot ett växtbaserat alternativ – oavsett så kommer det här lite tips på köttfria alternativ!

1. Rödbetssallad

Testa gör rödbetssalladen vegansk! Många butiker har idag ett utbud av mjölk- och äggfria alternativ i hyllorna och till rödbetssalladen går det att använda havrefraiche och vegansk majonäs.

2. Prinskorv och ”köttbullar”

Idag finns det många alternativ på köttfria alternativ i frys- och kyldiskarna på mataffärerna, där både veganska prinskorvar och växtbaserade ”köttbullar” finns att köpa. Vill man rulla ”köttbullarna” själv går det att köpa formbar färs, och om det inte finns kolla efter annan växtbaserad färs.

3. Griljerad rotselleri och kålrot

Vad är inte ett julbord utan julskinka? Som vegan kan man i stället griljera rotselleri eller kålrot. Skala och koka rotsellerin eller kålroten hel och griljera den sedan i ugn. Skiva och ät den precis som julskinka!

4. Gravade morötter

Gravade morötter kan ersätta den gravade laxen, både gällande smaksättning och färg. Dessa kanske även kan bli en hit bland köttätarna som ett alternativ till grönsaker. Ugnsbaka morötterna, lägg dem i en inläggning över natten och snitta sedan upp dem. Med färsk dill smakar de ljuvligt!

5. Inlagd aubergine

Den inlagda sillen brukar för många vara en favorit på julbordet. Som ett alternativ till sillen kan man lägga in grönsaker som till exempel aubergine, och får en smak som påminner om den traditionella sillen. Precis som med vanlig sill kan man göra lite olika varianter på den inlagda auberginen, som exempelvis senapsinläggning. Vill du ha en krämigare variant kan du använda dig av havre-fraiche och/eller vegansk majonäs beroende på recept.

LÄS MER:

Skala ägg utan att skalet fastnar

6 godsaker till jul

Powered by Labrador CMS