Annons:

Graviditetskalender

Graviditetskalender

Barnets utveckling
Grodden som ska utvecklas till själva fostret är nu ungefär en millimeter lång. Den består av tre lager med celler som ska bli olika delar av kroppen. Det översta lagret kommer bland annat att bli hjärnan, nervsystemet och huden. Mellanlagret kommer att bli ben, muskler, blodkärl och brosk. Det undre lagret med celler kommer bland annat att bilda magsäcken, tarmarna och levern. Nu har grodden fått alla nödvändiga celler på plats för att kunna fortsätta att utvecklas till människa och kallas därför för embryo. Embryo betyder något som växer. De kommande veckorna, fram till och med vecka tio, är mycket viktiga eftersom det är nu som alla organ bildas.

I gravidkroppen
Oftast är mensen nu försenad, men ännu märks kanske inte några säkra tecken på graviditet. Ibland kan det komma en mindre blödning vid samma tid som mensen brukar komma, trots graviditeten. Vissa börjar må illa och känna sig trötta. En del får ömma och spända bröst. Några behöver kissa oftare och känner av humörsvängningar, ungefär som vid mens. Väntar du tvillingar eller fler barn kanske du känner av graviditetsbesvären mer än den som väntar ett barn.

Funderingar och tips
Från den här veckan går det oftast att avläsa graviditeten med hjälp av ett test. Redan någon dag efter att mensen uteblivit går det att testa, men så tidigt ger testet inte alltid svar. Om testet visar på graviditet kan du lita på det, även om det är tidigt i graviditeten. Graviditetstest kan göras på en barnmorskemottagning. Det går också att köpa ett test på apotek, nätet eller i matvarubutik och göra det hemma. När graviditeten bekräftas med ett test kan det sätta igång många tankar och funderingar, både hos dig som är gravid och hos dig som är blivande medförälder.
Informationen är hämtat från 1177.
Foster 6 veckor
Mamma 1 månader
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

Annons:
annons