Hela denna sektion är ett annonsamarbete med Min Doktor
Är det kylan som gör att barnen blir förkylda?

Är det kylan som gör att barnen blir förkylda?

Ta på dig ordentligt så du inte blir förkyld. Vi har alla hört det och själva sagt det till barnen. Men hur är det egentligen? Blir man verkligen förkyld av kyla? Och hur är det med mössan? Stämmer det att nästan halva kroppsvärmen försvinner ut via huvudet? Här berättar vi om hur det ligger till.

I kampen för att få på barnen mössa och vantar tar man lätt i lite extra. Gamla argument dyker upp och blir sanningar. Men stämmer det vi hävdar till barnen? En klassiker är att man blir sjuk av kyla. Klär du inte på dig ordentligt så blir du förkyld. Nja, det är faktiskt både sant och falsk. Det är inte kylan som gör oss sjuka, utan virus eller bakterier. Däremot blir vi mer mottagliga för virus när vi är nedkylda. De vita blodkropparna blir långsammare och virusbekämpningen fungerar sämre. Ny forskning har visat att bakteriernas genetiska programmering ändras vid lägre temperaturer. Bakterierna blir mer smittsamma och sprider lättare sjukdomar.

Min Doktor slår fast vad som gäller med barn och kyla:

• Barn blir inte förkylda av kylan. Det är virus och bakterier som gör dem sjuka.  
• Kroppsvärmen går inte ut mer via huvudet än någon annanstans på kroppen. Men det är skönt med mössa.
• Man blir inte immun mot förkylningar. Det finns för många varianter.
• Extra mycket C-vitaminer ger inte ökat skydd. Normalt intag räcker.

 

En annan klassiker är att mössa förhindrar att all kroppsvärme försvinner ut via huvudet. Det stämmer faktiskt inte. Myten kan ha flera källor, men en av dem är en gammal studie om arktiska överlevnadsdräkter för amerikanska militärer. Dräkterna saknade huvudskydd och man konstaterade att användarna förlorade mycket värme den vägen. Men det hade lika gärna kunnat vara någon annan kroppsdel som inte var täckt. Däremot stämmer det att “barnbaciller” smittar mer än vuxnas. Men det beror inte på att de är mer smittsamma, utan på hur barn rör sig. De viftar, slickar och tar på saker, hostar och nyser rätt ut i luften. På det sättet sprids deras “baciller” mer effektivt i omgivningen och smittar lättare ner andra. Oavsett om de har mössa eller inte.

Du kan läsa mer om förkylningar på Min Doktors app och webb. Där kan du också snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare. Dygnet runt, alla dagar. 

 

Träffa läkare online

250 kr

Vuxen

0 kr

Under 20 år

BankID för säker inloggning
Snabbt svar dygnet runt
Konsultation och behandling
Öppet alla dagar året om
Frikort gäller

Vi hjälper dig med

 • Allergi

  Exempelvis mat-, pollen- och pälsdjursallergi.

 • Förkylning

  Exempelvis bihålebesvär, halsont, hosta.

 • Rygg och ledbesvär

  Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.

 • Sjukgymnastik

  Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.

 • Mäns hälsa

  Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.

 • Kvinnors hälsa

  Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsbesvär / urinvägsinfektion, vårtor kring könsorganen.

 • Magbesvär

  Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.

 • Hudbesvär

  Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.

 • Psykiska besvär

  Depression, oro, stress.