Hela denna sektion är ett annonsamarbete med Min Doktor
Den seglivade myten om snorfärgens betydelse

Den seglivade myten om snorfärgens betydelse

Hur är det med färgen på snor? Kan man avgöra på färgen om det är virus eller bakterier? En utbredd ”sanning” bland föräldrar är att tjockt, färgat snor betyder bakterier och tunt, genomskinligt snor är virus. Men det är faktiskt en myt. Det kan vara virus eller bakterier oavsett snorfärg.

Ibland är det svårt att avgöra hur sjukt barnet är. Kan man gå till dagis eller skolan trots snorig näsa? Många tror att det går snorfärgen ger ledtrådar. Och det gör den i viss mån, men kanske inte på det sätt man tror.
 
När barnet har fått ett förkylningsvirus så är ofta snoret genomskinligt och rinnigt från början. Efter ett tag blir det tjockare och får mer färg. Men tjockt, färgat snor är inte bevis på att det handlar om bakterier. Det kan vara både det ena eller det andra. Färgnyansen spelar inte heller så stor roll. Snor kan vara vitt, gult, grönt och brunt i en massa olika nyanser. Det är individuellt och kan variera från gång till gång.

Min Doktors tips om hur du bäst hanterar förkylningar:

- Använd pappersnäsdukar. Tvätta händerna ofta.

- Stanna hemma om ditt barn är febrigt och trött av förkylningen.

- Se till att barnet dricker mycket. Särskilt viktigt vid feber.

Förkylning är världens vanligaste infektion. Det är helt normalt att barn har sex till tolv förkylningar om året. Förkylningsvirus smittar väldigt lätt, oftast genom nysningar och hostningar. Vila och sov så mycket som möjligt.
 
Eftersom den orsakas av ett virus går den för det mesta över av sig själv. Det finns egentligen inget botemedel mot förkylningsvirus. Man blir blir inte bättre av antibiotika eftersom det bara har effekt vid bakterieinfektioner och inte vid virus. Receptfria läkemedel som nässpray, halstabletter, hostmedicin samt febernedsättande och smärtlindrande läkemedel kan hjälpa.
 
Du kan läsa mer om förkylningar och förkylningssymtom på Min Doktors app och webb. Där kan du också snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare. Dygnet runt, alla dagar.

Kontakta Min Doktor om ditt barns förkylning är ovanligt långvarig eller om den förvärras. Vi hjälper dig med diagnos och ser till att ditt barn får rätt behandling.

 

Träffa läkare online

0 kr

Vuxen

0 kr

Under 20 år

BankID för säker inloggning
Snabbt svar dygnet runt
Konsultation och behandling
Öppet alla dagar året om
0 kr i patientavgift

Vi hjälper dig med

 • Allergi

  Exempelvis mat-, pollen- och pälsdjursallergi.

 • Förkylning

  Exempelvis bihålebesvär, halsont, hosta.

 • Rygg och ledbesvär

  Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.

 • Sjukgymnastik

  Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.

 • Mäns hälsa

  Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.

 • Kvinnors hälsa

  Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsbesvär / urinvägsinfektion, vårtor kring könsorganen.

 • Magbesvär

  Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.

 • Hudbesvär

  Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.

 • Psykiska besvär

  Depression, oro, stress.