Hela denna sektion är ett annonsamarbete med Min Doktor
Den smärtfria vägen från skumtomte till skolstart

Den smärtfria vägen från skumtomte till skolstart

Sena kvällar, godis i överflöd och rutiner i upplösning. Kanske är det inte fullt så illa, men julledigheten kan sätta sina spår. Oavsett om man ska tillbaka till jobb, skola eller dagis så kan det kännas trögt att starta januari. Här är några tips på vägen.

Att komma igång efter julledigheten kan vara segt, vare sig man är ung eller gammal. Det är januari och möjligen har skumtomtar, sena kvällar och otaliga timmar framför teven börjat ta ut sin rätt.

 Att koppla av och bryta vardagsrutinerna hör ledigheten till. När januari kommer och vardagen åter knackar på dörren kan omställningen dock kännas motig. För dig som förälder kan diskbänksrealismen bli extra påfrestande; dels ska du själv ställa om, och med stor sannolikhet även övertala barnen att dra ner på både julgodis och TV-tittande.
 
Den goda nyheten är att vi relativt snabbt anpassar oss till nya omständigheter. Den inledningsvis mardrömstidiga morgonen går snabbt på rutin.

Gå från jul till vardag utan gnissel. Min Doktor ger några enkla tips:

• Börja i liten skala. Det vanligaste motivationstipset handlar om att inte ta sig vatten över huvudet. I genomsnitt brukar det ta 20 repetitioner för en ny vana att få fäste. En totalomställning eller rivstart är sällan särskilt lyckad, låt istället omställningen få ta lite tid.

• Ett sätt att långsamt ställa om är att gradvis trappa ner på onyttigheterna. Du behöver inte plocka bort julgodiset direkt, men introducera långsamt en lite nyttigare vardag. Byt ut lussebullar mot nyttigare alternativ. Kom överens om när julgodiset ska vara ute ur huset.

• Sätt upp delmål. Har du lite större barn kan ni skaffa ett gemensamt planeringssystem med delmål och belöningar. Att ha något att se fram emot gör det enklare att återgå till vardag och rutiner.

• Har dygnsrytmen förskjutits något? Börja ställa tillbaka väckarklockan lite för varje dag. Genom att gå upp en stund tidigare några dagar innan jobb- och skolstart känns det mindre tungt när det väl är dags att återgå till vardagen.

• Om TV:n eller surfplattan gått varm kanske det är dags att bli lite mer restriktiv. Begränsa gradvis tiden det är okej att surfa eller titta på TV, och föreslå andra aktiviteter. Genom att inte från en dag till en annan ändra rutinerna så är sannolikheten större att barnen går med på omställningen utan synpunkter.

På Min Doktors app och webb finns tips och råd för dig som förälder. Du kan dessutom enkelt komma i kontakt med en läkare alla dagar, dygnet runt. 

FAKTA Min Doktor:
Min Doktor finns där för hela familjen. Besök vår hemsida eller ladda ner vår app. Vid behov kan du enkelt komma i kontakt med en läkare alla dagar, dygnet runt.

 

Träffa läkare online

250 kr

Vuxen

0 kr

Under 20 år

BankID för säker inloggning
Snabbt svar dygnet runt
Konsultation och behandling
Öppet alla dagar året om
Frikort gäller

Vi hjälper dig med

 • Allergi

  Exempelvis mat-, pollen- och pälsdjursallergi.

 • Förkylning

  Exempelvis bihålebesvär, halsont, hosta.

 • Rygg och ledbesvär

  Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.

 • Sjukgymnastik

  Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.

 • Mäns hälsa

  Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.

 • Kvinnors hälsa

  Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsbesvär / urinvägsinfektion, vårtor kring könsorganen.

 • Magbesvär

  Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.

 • Hudbesvär

  Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.

 • Psykiska besvär

  Depression, oro, stress.