Hela denna sektion är ett annonsamarbete med Min Doktor
Tre tips mot huvudlöss

Tre tips mot huvudlöss

Berätta och behandla. Ju tidigare man upptäcker och behandlar huvudlöss, desto bättre. Min Doktors läkare och dermatolog, Daniel Brännström, ger de bästa tipsen på hur du undviker och blir av med huvudlöss.

 

– En del tror att löss, skabb och liknande är kopplat till att man är fattig och har dålig hygien och därför är det kopplat till något äckligt. Så kunde det vara förr. Men varken löss eller skabb har med renlighet och hygien att göra, faktum är att de trivs jättebra i rena miljöer. Det är inte smuts de äter. Men det är klart att det kan vara äckligt att tänka att det finns djur på eller i en, säger Daniel Brännström, dermatolog och läkare på Min Doktor.

 

Berätta

Enligt Daniel är det viktigt att vi tar bort bilden av löss som något att skämmas över – det kan nämligen hindra en från att berätta att man har drabbats. Och det absolut effektivaste sättet för att begränsa och bli av med löss är att smittspåra och behandla.

– Var öppen när någon i familjen har fått löss. Informera klassen, släkten, vännerna och andra ni har träffat. Risken att löss sprider sig är störst om man inte berättar att man har det.

 

3 tips mot huvudlöss

Ju tidigare man upptäcker och behandlar huvudlöss, desto bättre. Min Doktors läkare och dermatolog Daniel Brännström ger tre tips på hur du undviker och blir av med parasiten.

 

1. Kamma! Har du eller dina barn fått löss, eller går det löss på skolan eller förskolan då är det viktigt att kamma dagligen i två veckor för att upptäcka eventuella löss. Köp en bra och ljus luskam och kamma noggrant, gärna över ett vitt underlag.

2. Behandla! Hittar du levande löss eller ägg i hårbotten ska de behandlas med lusmedel som har en fysikalisk verkningsmekanism och därmed kväver lössen. Vi rekommenderar lusmedel med dimetikon. Fortsätt att kamma i två veckor.

3. Berätta! Om du eller någon i din familj har löss är det viktigt att berätta det för eventuell förskola eller skolklass, samt för andra som man har varit i kontakt med. Då minskar du spridningen av lössen.

Min Doktor finns där för hela familjen – när ni behöver och på era villkor. Besök Min doktors hemsida eller ladda ner deras app här. Vid behov kan du enkelt komma i kontakt med en läkare alla dagar, dygnet runt.


Träffa läkare online

0 kr

Vuxen

0 kr

Under 20 år

BankID för säker inloggning
Snabbt svar dygnet runt
Konsultation och behandling
Öppet alla dagar året om
0 kr i patientavgift

Vi hjälper dig med

 • Allergi

  Exempelvis mat-, pollen- och pälsdjursallergi.

 • Förkylning

  Exempelvis bihålebesvär, halsont, hosta.

 • Rygg och ledbesvär

  Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.

 • Sjukgymnastik

  Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.

 • Mäns hälsa

  Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.

 • Kvinnors hälsa

  Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsbesvär / urinvägsinfektion, vårtor kring könsorganen.

 • Magbesvär

  Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.

 • Hudbesvär

  Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.

 • Psykiska besvär

  Depression, oro, stress.