Hela denna sektion är ett annonsamarbete med Min Doktor
Värktabletter kan orsaka mer huvudvärk om du tar dem ofta

Värktabletter kan orsaka mer huvudvärk om du tar dem ofta

Att ha huvudvärk är mycket vanligt, både bland föräldrar och barn. Orsakerna kan vara många. Ofta hjälper det att ändra sin livsstil, exempelvis att sova och äta regelbundet. Men många väljer att istället lösa problemet med värktabletter – vilket faktiskt kan orsaka ännu mera huvudvärk.

Så många som två miljoner svenskar har huvudvärk varje vecka. Vanligast är spänningshuvudvärk. Den går oftast över av sig själv och är inte farlig. Men det är ändå smärtsamt och påverkar både din livskvalitet och din prestationsförmåga. Skälet till att man får huvudvärk kan ha både psykiska och fysiska orsaker. Det kan vara stress på jobbet eller oro för barnen. Det kan också bero på sömnbrist, vätskebrist och synfel. Eller en vanlig förkylning eller en infektion.

Ladda ner appen MinDoktor här!

Även barn drabbas av huvudvärk, som du säkert har märkt. Då är det ofta är kopplat till en förkylning eller infektion. Men även för barn kan det bero på stress, oro och sömnbrist. Det är viktigt att du som förälder tar reda på de bakomliggande orsakerna så att du ger ditt barn rätt hjälp. Smärtstillande tabletter är inte alltid rätt väg.

Receptfria värktabletter som paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra kan hjälpa tillfälligt vid huvudvärk. Men det är viktigt att du följer doseringsanvisningarna på förpackningen eller apotekspersonalens råd. Om du använder värktabletter mer än tre dagar i veckan kan resultatet faktiskt bli att du får mer huvudvärk av medicinerna. Vid migrän är det vanligt att använda triptaner, ett läkemedel som förstärker seretonineffekten i hjärnan och som ofta ger snabb effekt vid migrän.

Du kan läsa mer om huvudvärk och migrän på Min Doktors app och webb. Där kan du också snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare. Dygnet runt, alla dagar.

I samarbete med MinDoktor

 

Träffa läkare online

0 kr

Vuxen

0 kr

Under 20 år

BankID för säker inloggning
Snabbt svar dygnet runt
Konsultation och behandling
Öppet alla dagar året om
0 kr i patientavgift

Vi hjälper dig med

 • Allergi

  Exempelvis mat-, pollen- och pälsdjursallergi.

 • Förkylning

  Exempelvis bihålebesvär, halsont, hosta.

 • Rygg och ledbesvär

  Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.

 • Sjukgymnastik

  Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.

 • Mäns hälsa

  Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.

 • Kvinnors hälsa

  Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsbesvär / urinvägsinfektion, vårtor kring könsorganen.

 • Magbesvär

  Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.

 • Hudbesvär

  Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.

 • Psykiska besvär

  Depression, oro, stress.