Drömmer du om att bygga ett eget hus? Dessa 12 steg visar hur det går till

Drömmer du om att bygga ett eget hus? Dessa 12 steg visar hur det går till

Går du i tankarna att flytta till ett nytt hus? Kanske ser du ditt drömhus framför dig? Idag är det lättare än någonsin att bygga ett nytt hus som har just de attributen som du önskar. Drömhuset är bara 12 steg bort!

1. Hitta platsen

För det första behöver du självklart en tomt att bygga huset på. En tomt hittar du på Hemnet, på hustillverkarnas hemsidor eller så kan du anmäla dig till kommunens tomtkö.

2. Vad får du bygga?

Hos din kommun kan du beställa en så kallad nybyggnadskarta som innehåller de flesta detaljer för vad just du kan bygga på din tomt, som till exempel hur högt och stor huset får vara. Movehome har 20 olika husmodeller, antagligen hittar du någon som funkar på just din tomt. 

3. Välj husmodell

Dags för det roliga! När du vet din plats och vad du får bygga kan du börja forma ditt drömhus för dig och och familjen! Movehome har ett smart verktyg som gör att du kan skapa ditt drömhus online och samtidigt ha koll på vad huset uppskattas kosta. HÄR kan du testa verktyget!

4. Kontakta tillverkaren

När du format ditt hus kan du ta kontakt med husleverantören för att få mer detaljer om hur bygget kommer gå till, och om det tillkommer några kostnader för marknberedning av din tomt eller liknande.

5. Har du råd?

När du fått ett prisförslag på vad allting kommer att kosta så är nästa steg att kontakta banken för ett lånelöfte.

6. Kontrakt för totalentreprenad

Om du ska bygga med totalentreprenad behöver du bara teckna ett kontrakt, vilket ger dig en trygghet för dig eftersom det ger dig mer tid åt att lösa resten av husbyggandet.

7. Bygglov

Du behöver ansöka om bygglov hos din kommun innan du kan bestämma exakt vilket hus du ska ha. För att ansöka om bygglov behöver du få ritningar av hustillverkaren, de hjälper dig även att ta fram all fakta och blanketter du behöver för din bygglovsansökan.

8. Beställningen

När bygglovet gått igenom är det dags att beställa ditt drömhus! När beställningen är bekräftad får du en tidsplan för när du kan beräkna att flytta in i ditt nya hus.

9. Husbygget börjar

Nu börjar ditt hus tillverkas i fabriken, och när det är klart där kommer det att levereras till tomten. Först behöver tomten förberedas med en betongplatta och efter några dagar är stommonteringen uppe och ditt hus är säkert för väder och vind.

10. Husets insida skapas

Först nu kan arbetet med husets insida påbörjas, så som snickerier, kakel, klinkers, el och VVS.

11. Slutbesiktning

På besiktningsdagen ska allt vara färdigt.

12. Dags för det roligaste!

INFLYTT! 
 

Några som byggt sitt eget hus och genomgått dessa steg är familjen Ellboj. Läs om deras resa mot drömhuset här

I samarbete med Movehome

Artikelbild: Wavebreakmedia/Envato Elements