Så kommer framtidens boende att se ut

Så kommer framtidens boende att se ut

Trots att våra behov idag inte ser likadana ut som för bara några år sedan har inte planlösningar och utformningar på hus ändrats speciellt mycket. Husleverantören Movehome jobbar aktivt med att ta fram nya lösningar för att tillgodose familjers nya behov i Movehome lab. Här berättar de om hur de ser på framtidens boende!

– Vi lever annorlunda idag än för bara tjugo år sedan, nu är det hög tid att det börjar synas i våra hus, säger Jessica Nilsson, som ansvarar för labbet. 

Movehome Lab är en rörelse som består av idéer, innovationer och nyfikenhet. Där utvecklas dynamiska konstellationer av arkitekter, designers, forskare, hantverkare och uppfinnare och tillsammans tar de fram framtidens hus.

Antropologen och forskaren Katarina Graffman har på uppdrag av Movehome lab studerat sex familjer och hur de lever, för att få en uppfattning om vad som saknas eller kan tas bort i ett hem. I förlängningen ska studien ligga grund till att utforma framtidens boende.

– Byggbranschens arkitekter är konservativa, fortfarande ritas och byggs hus i stor utsträckning för två barn och två vuxna. Men om familjen består av två personer ena veckan och sex den andra behöver man andra lösningar och större flexibilitet, säger Katarina Graffman.

Några av de saker som Katarina observerade med studierna var bland annat att familjerna saknade fler smarta och bra förvaringsmöjligheter, att vardagsrummet som umgängesrum är på väg bort, att det ska kunna gå att källsortera enklare och att huset gärna får vara så underhållsfritt som möjligt. Dessutom tar gamingkulturen större plats i hemmen så smarta tekniska lösningar behövs, och önskemål om dubbla diskmaskiner och mer digitala lösningar i köken kan komma att införas.

LÄS ÄVEN: "Så fick de drömhuset"

Samtidigt arbetar kända arkitektteam i Stockholm och i Köpenhamn med att utforma två nya, arkitektritade villor som kommer att ingå i Movehomes sortiment. Movehome Lab-husen kommer att tillverkas i fabrik, men har ett utseende och funktioner som för tankarna till ett arkitektritat hus som byggs på plats för hand. I labbet har arkitekterna uppmuntrats att tänka fritt kring planlösning, utseende och funktioner.

– Det är speciellt att ta fram ett nytt boendekoncept. Huset ska visa något annat än det som finns på marknaden idag, säger Erik Jarlöv på arkitektbyrån Urban Design, som har tagit fram en av villorna. 

Tillsammans med sitt team har de utvecklat villan LAB #01, som är ett hus med flexibla, öppna rum som kan delas i flera zoner för samvaro och olika aktiviteter, anpassat för både fest och vardag. En central passage utgör gränsen mellan sovrummens mer privata del och är samtidigt en yta för läxläsning, lek och förvaring, samt gör det möjligt att röra sig i en cirkel genom huset.

– Mer flexibelt, med öppna rum som kan delas i flera zoner och nya utrymmen som passar nutida liv i den digitala eran. Det traditionella vardagsrummet med soffa och tv får stryka på foten, säger Erik Jarlöv.

Läs mer om huset och Movehome labs arbete här!