3 tecken som avslöjar att du behöver byta ut din värmepump

3 tecken som avslöjar att du behöver byta ut din värmepump

Hur vet man när det är dags att byta sin värmepump? Vi listar tre avgörande tecken samt lär dig allt du behöver veta om värmepumpars livslängd.

Värmepumpar kom in på den nordiska marknaden i början av 2000-talet och vårt inomhusklimat har inte varit detsamma sedan dess. Första generationens värmepumpar revolutionerade hur vi värmer upp och kyler ner våra hem. Samtidigt är värmepumpar både miljö- och ekonomivänliga, så det är inte svårt att förstå att de har blivit så populära. 20 år senare är inomhusklimatet som en värmepump ger något vi inte kan vara utan. Men visste du att värmepumpar har en begränsad livslängd? Kanske är det dags att byta ut den du har hemma? Här är 3 tecken på att det är dags att fundera på att byta ut värmepumpen:

1. Den naturliga livslängden har passerat

En luftvärmepump har en livslängd på 12–15 år. Livslängden beror på om den har installerats rätt, om den har rengjorts och om den har fått rätt underhåll. Efter denna period kan värmepumpens kapacitet minskas och man kan också höra en skillnad på hur den låter.

2. Minskad eller ingen effekt alls

Ett välkänt fel kan vara att äldre värmepumpar inte har fullgod effekt. Varierande temperatur, varm luft på kalla inställningar och tvärtom är ofta tecken på att värmepumpen behöver service eller bytas ut. Det samma gäller för försämrad luftström, märkliga ljud och i vissa fall dålig lukt. Ett par av dessa problem kan bero på dåligt underhåll, så se till att du rengör värmepumpens filter.

3. Återkommande reparationsbehov

Om värmepumpen reparerats flera gånger är det kanske dags att fråga sig om det är värt det. På lång sikt är det förmodligen mer effektivt att investera i en ny värmepump.
– Värmepumparnas teknologi har verkligen utvecklats under de sista 15 åren och dagens värmepumpar är både smartare, mer användarvänlig och mer energieffektiva. Därför kan en ny värmepump vara mer effektivt i längden. Att investera i en ny värmepump är en bra uppgradering, säger Einar Gulbrandsen, kommunikationsansvarig på NOVAP.

Advertisement