6 rutiner som hjälper ditt barn som sängväter

6 rutiner som hjälper ditt barn som sängväter

Efter sommarlov och semestertider är de flesta av oss tillbaka i vardagens rutiner. Då blir det extra viktigt för både barnet och dig att få sova gott på natten så ni orkar vardagen och dess olika aktiviteter. Sängvätning är en sak som kan försämra sömnen, men bra rutiner kan minska barnets sängvätning. Här kommer lite statistik om sängvätning, och tips på bra kvällsturiner. 
 

Statistik om sängvätning

Att kissa på sig i sängen är ett väldigt vanligt problem bland barn och tonåringar, och är ingenting som barnet ska skämmas över. Här är lite statistik kring sängvätning:

- Cirka 14% av barn mellan 4–15 år kissar i sängen under någon period
- 70% av de som sängväter gör det minst två gånger i veckan
- Ungefär 2% av alla 15-åringar sängväter
- 70% av de som sängväter någon gång växer ifrån det innan de fyller 7 år
- ungefär 60% av de som sängväter är pojkar
 

Vardagens rutiner hjälper barnet

Under sommarlovet är det vanligt att man går ifrån sina vanliga kvälls- och morgonrutiner, men när skolan sedan börjar igen kommer man dock tillbaka till dem. För barn som sängväter är det bra eftersom bra rutiner kan minska sängvätningen. Kommer barnet i säng i tid utan att vara övertrött brukar hen ofta få en lagom tung sömn. Barn som sover väldigt tungt brukar oftare kissa i sängen. Här är några tips på hur ni får en avkopplande och mysig kvällsrutin för barnet - och även för dig! 

Ta ett avkopplande bad
Börja kvällsrutinen med ett skönt bad. Då kan barnet leka och stoja, men även varva ner och prata med dig om vad som hänt under dagen.

Sänk ljuset i hemmet
När det blir lite mörkare runt omkring oss förstår kroppen per automatik att det börjar bli dags att sova.

Varva ner
För att komma ner i varv kan ni lyssna på en ljudbok tillsammans, läsa en saga eller bara prata och mysa i soffan eller sängen. Närkontakt som kli på ryggen eller lite massage är också bra för att komma ner i varv,

Göra sig i ordning för sängen
Försök att hålla er till samma rutiner inför läggning varje kväll. Börja till exempel alltid med att klä på pyjamas, lägga fram kläder till nästa dag, borsta tänderna och gå på toaletten. Försök att undvika att dricka kvällste eller annan dryck under kvällen eftersom det ökar risken för att barnet blir kissnödig under natten och kissar på sig.

Skillnad mellan yngre och äldre barn
Äldre barn behöver inte samma hjälp med kvällsrutinerna som yngre, men du kan ändå släcka ner i hemmet, och fråga om barnet vill att ni läser tillsammans eller pratar i soffan under en mysig filt för att hen ska komma ner i varv. Det mår alla bra av! 

Nattunderbyxa eller absorberande bed mat kan öka tryggeten 
För vissa barn kan en nattunderbyxa eller en absorberande bed mat öka känslan av trygghet när barnet sover. Anledningen eftersom hen då vet att sängen inte kommer vara helt blöt på morgonen, eller att hen kommer behöva vakna mitt i natten och vara helt blöt. DryNites nattunderbyxor finns i olika storlekar, och kan användas mellan 3-15 års ålder, och deras bed mat absorberar upp till 900 ml vätska. Du kan beställa både DryNites nattunderbyxor och bed mats helt gratis här

 

Tänk på att det aldrig är barnets eget fel att hen sängväter, så även om du ibland kanske känner dig trött eller stressad över att behöva byta sängkläder mitt i natten eller i morgonstressen ska du aldrig visa det för barnet, eftersom barnet då kan känna sig skyldig.

 

På DryNites hemsida kan du även läsa mer om sängvätning och vad du kan göra för att hjälpa ditt barn, klicka här för att komma dit!


LÄS ÄVEN: Så hjälper du ditt barn att sova gott om natten - utan sängvätning
 

 

I samarbete med DryNites

sängvätning barn nattunderbyxa gratis bed mats drynites