Annons:
6 tips för en härlig och säker grillning i sommar

6 tips för en härlig och säker grillning i sommar

Vi är många som flyttar ut köket under i sommaren och lagar maten på grillen istället för på spisen. Finns det något mer somrigt? Men hur grillar man säkert, vilka tillbehör bör man ha och hur håller man grillen fräsch? Här kommer tipsen i samarbete med Biltema!


Förberedelser för en säker grillning

- Ta reda på om det råder eldningsförbud 
- Följ grillens bruksanvisning
- Använd tändvätska och inget annan brandfarlig vätska. Använder du gasolgrill ska du se till så att flaskan står upprätt och inte under grillen.
- Ställ grillen på ett plant område och minst en meter från husvagn, tält eller brännbar vägg
- Ha en brandsläckare nära grillen för att kunna släcka eventuell brand och gärna även en brandfilt
- Håll alltid grillen under uppsyn 
- Börjar det brinna? Ring 112
 

Olika typer av grillar
 

grilla säkert i sommar

Det finns många olika grillar som alla har olika egenskaper. Biltema har många olika grillar till bra priser i sitt sortiment. En klassisk kolgrill funkar bra och brukar räcka för de som inte grillar så mycket, men vill man ta grillningen till nästa nivå kan man investera i en större gasgrill.
 

Under grillningen
 

Använd bara riktigt grillkol eller briketter till din grill och ska du ha brandfarlig vätska – använd tändvätska och ingenting annat. Vill du göra grillspett med grillpinnar av trä? Tänk på att lägga grillpinnarna i blöt ungefär en timme innan du trär på maten som ska grillas eftersom det minskar brandrisken. Du kan även köpa grillspett av stål som du kan använda fler än en gång. 
 

Variera din grillning
 

pizza på grillen pizzasten stenugnsbakad hemma

Det finns mer att grilla än en traditionell köttbit eller klassiska grillspett. Visste du att du även kan göra till exempel pizza på grillen? Med en pizzasten får du känslan av stenugnsbakad pizza hemma, med spröd och luftig pizzabotten. Är du mer sugen på hamburgare och vill få lika runda och jämna hamburgare som på restaurang? Testa en hamburgerpress!
 

Håll grillen fräsch
 

Grillen bör rengöras då och då, för att få bort smuts eller bakterier. För att rengöra grillen kan du spraya ugn- och grillrengöring på gallret, och sedan låta verka i 5 minuter. Skrubba sedan med något, förslagsvis en grillgallerrengörare, som har både stålborste, skrapa och grovsvamp. Och du, glöm inte att diska redskapen som du använder också!
 

Efter grillning
 

Visste du att många bränder uppstår efter själva grillningen? Glöd kan vara kvar i upp till ett dygn, så se därför till att kolen har slocknat och känns kall innan du lämnar grillen. Grillar du i engångsgrill? Se till att kolen brinner ut och dränk den sedan i vatten.

 

På Biltema finns allting du behöver till grillen - och lite till! Här kan du se hela deras sortiment till sommarens alla grillningar


I samarbete med Biltema

Annons