Denna sida är sponsrad av Pampers

Äter bebisen det jag äter? Fakta och myter om mat under graviditeten

Äter bebisen det jag äter? Fakta och myter om mat under graviditeten

Det ligger absolut något i uttrycket att man som gravid ”äter för två”. Men låt oss klargöra vad exakt det innebär, eftersom det råder en del missförstånd – måste du till exempel äta dubbelt så mycket i 9 månaders tid?

Här reder vi ut vad som är fakta och myter om mat under graviditeten!

 

Myter

Myt 1: Att ”äta för två” innebär att du behöver äta dubbelt så mycket

Det stämmer absolut att du behöver få i dig mer näring under hela graviditeten. Men det betyder inte att du för den skull behöver äta dubbla portioner av allt! Energiintaget, det vill säga kaloriintaget, ökar nämligen inte nämnvärt hos en gravid. Det som däremot behöver ökas, är näringsintaget. Fokusera därför på att äta bra, näringsriktig mat; gärna mycket frukt och grönt, långsamma kolhydrater, baljväxter, omättade fetter, protein från kött och viktiga näringsämnen från fisk och skaldjur, och din bebis kommer jubla i magen!

 

Myt 2: När man är gravid kan man äta vad man vill  

Nja, detta är tyvärr inte sant – din graviditet är faktiskt ingen ursäkt för att kunna mumsa i dig diverse godsaker. Självklart ska du fokusera på att må bra under graviditeten, för om du mår bra, mår din bebis bra. Äter du däremot för mycket socker och kaloritung mat, kan det bidra till för stor viktuppgång under graviditeten och eftersom bebisen i magen får sin näring från din näring, vill du antagligen äta så bra som möjligt för att bebisen ska växa och utvecklas som hen ska.

 

Fakta

Fakta 1: Bebisen får i sig det du får i dig

Det finns bra anledningar till att det till exempel inte är rekommenderat att dricka alkohol under graviditeten. Alkoholen passerar nämligen över till fostret via moderkakan. Detta innebär även att små mängder alkohol kan vara skadligt för barnet, eftersom den lilla levern inte är fullt utvecklad och inte kan bryta ner alkoholen på samma sätt som hos en vuxen.

Du vill självklart att din bebis ska vara frisk och må bra, så fokusera på att få i dig bra mat som ger bebisen näring.

 

Fakta 2: Bebisen tar den näring hen behöver

Risken att bebisen inte får i sig tillräckligt med näring i magen är otroligt liten. Bebisen tar nämligen den näring hen behöver, baserat på mammans intag. Att gå runt och oroa sig för att bebisen inte ska växa i magen är därför bara onödig stress. Det du däremot bör ha i åtanke, och som ovan nämns flera gånger, är att äta så näringsrik mat som möjligt, så att bebisen också kan dra nytta av dessa näringsämnen.

 

Källa: Livsmedelsverket

 

Se även barnmorskan Asabea Britton berätta om den fjärde trimestern och ge tips inför den första tiden med bebisen i videon nedanför.

 

I samarbete med Pampers